Det har ikke noget på sig, at regeringen er på vej med en afgift på oksekød, lyder det fra skatteminister Jeppe Bruus (S) efter, at medier tirsdag morgen ellers har rapporteret det modsatte.
Tirsdag morgen kunne DR berette, at regeringen er på vej med en afgift på oksekød.
Det skete som en opfølgning på den Concito-rapport, som kom mandag, hvor det fremgår, at oksekødet alene står for 55 procent af klimaaftrykket fra vores mad.
Det fik DR til at skrive, at regeringen åbner op for at sætte afgifter på oksekød og andre klimabelastende varer oven på Concitos rapport.
Men det er altså ingen nyhed påpeger skatteministeren nu på det sociale medie X, som tidligere hed Twitter.
- Vi er ikke på vej med afgifter på oksekød, som DR og flere medier nu skriver. Vi er i gang med at se på, hvordan vi sammen med erhvervet omstiller vores fødevareproduktion, så den bliver bæredygtig. Herunder en CO2-afgift ift. produktionen, skriver ministeren.
I forbindelse med CO2-afgiften på landbrugets biologiske processer, som er bebudet på vej, så hedder det i regeringsgrundlaget, at det ekspertudvalg – det såkaldte Svarer-udvalg – som senere skal fremlægge forskellige scenarier for, hvordan man kan nå i mål med at få reduceret udledningerne fra landbruget med 55-65 procent inden 2030, også skal inddrage muligheden for at lægge CO2e-afgift på slutforbruget som et muligt virkemiddel.
Fra Jeppe Bruus lyder det videre på X:
- Det er korrekt, at vi har bedt ekspertudvalget om at se på fordele og ulemper ved forbrugsafgifter. Det er der ingen nyhed i.
- Vi skal nå nogle af verdens mest ambitiøse klimamål samtidig med, at vi holder fast i de balancer, der bl.a. er meget fint formuleret i klimaloven.
- Det indebærer et hensyn til at udvikle og ikke afvikle arbejdspladser i Danmark samt en social balance, så alle kan være med, lyder det fra ministeren.
Til DR lyder det fra ministeren, at man er ved at kigge på en afgift på blandt andet produktionen af oksekød, og så kigger man på forbrugsafgifter, men man har ikke taget stilling til endnu, hvad der skal ske.
Det er stadig planen, at det såkaldte Svarer-udvalg skal afrapportere i løbet af efteråret.
En mulig såkaldt kølediskmodel, hvor afgiften sendes videre til forbrugerne, er da også omtalt flere gange af fødevareminister Jacob Jensen (V). Det skete blandt andet i Agerskovhalen i januar.