Danskerne skal se bort fra oksekødet og kigge mod grise- og kyllingekød, mener forsker
Oksekød står alene for 55 procent af de drivhusgasudledninger, der kommer fra vores fødevarer.
Det viser en rapport fra den grønne tænketank Concito, som kortlægger klimaaftrykket fra danskernes forbrug, skriver DR.
Sammenlagt sender danskernes forbrug af oksekød otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året.
Det svarer til 40 procent af de godt 20 millioner ton CO2, som Danmark i alt skal spare i 2030 for at leve op til vores klimamål om at reducere 70 procent af landets udledninger.
Henrik Wenzel, der er professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet opfordrer danskerne til ikke at spise oksekød.
- Lad være at spise oksekød. Svinekød og kyllingekød belaster meget mindre. Kyllingekød er det bedste, og fisk belaster også væsentlig mindre, siger Henrik Wenzel til DR.
De officielle kost- og klimaråd opfordrer danskerne til at spise omkring 350 gram kød om ugen.
Lige nu spiser en dansker i gennemsnit et kilo kød om ugen.
Klimadirektør kalder på nuancering
Hos Landbrug & Fødevarer peger Klimadirektør Niels Peter Nørring på, at nuancerne er vigtige.
- De danske landmænd og fødevarevirksomheder laver nogle af verdens bedste fødevarer, uanset om man er på jagt efter kvalitetsgrøntsager eller kvalitetskød. Det er vigtigt at holde sig for øje i debatten.
I det hele taget er nuancerne vigtige, når vi diskuterer fødevarer og madvaner. Eksempelvis er der stor forskel på, om man køber danske eller importerede fødevarer – både i forhold til kvalitet og CO2-belastning. For den enkelte forbruger vil det også reducere klimaaftrykket, hvis man vælger et stykke oksekød med et lavere aftryk, for eksempel dansk kalvekød i stedet for ekstensivt opdrættet oksekød fra den anden side af jorden, siger han i en skriftlig kommentar til LandbrugsAvisen.
Danskernes relativt store forbrug af oksekød betyder ikke, at den danske produktionen skal reduceres, mener Niels Peter Nørring.
- Vi skal helt klart have fokus på, hvad vi spiser af hensyn til vores sundhed og af hensyn til vores CO2-udledninger fra forbrug. Concitos rapport viser, at vi i Danmark spiser mere kød i forhold til resten af verdens befolkning, og derfor er det relevant også at kigge på, hvordan vi kan få flere grøntsager ind i vores daglige måltider, siger han og fortsætter:
- Men selvom vi måske skal reducere forbruget af oksekød, betyder det ikke, at vi skal reducere vores produktion. Den danske oksekødsproduktion er nemlig mere klimavenlig og derved mindre klimabelastende end de store mængder af for eksempel sydamerikansk oksekød, som vi hvert år importerer.
Obs. Artiklen er opdateret kl. 15.46 med kommentarer fra Niels Peter Nørring.