Video: Mejnerts sætter turbo på rug - den er sund både i marken og maven

Rug er toppen af bæredygtighed med stor dyrkningssikkerhed, høje udbytter og lavt input

Solen stråler over Vestsjælland, men kornet er vådt. Alligevel høster Kasper og Peter Mejnertsen nu for fuld damp, og de 265 hektar rug er allerede i hus.

De har før prøvet at høste våd rug, fordi efterspørgslen simpelthen var så stor, at det manglede. I år er det vejret, der er skyld i, at de høster den våd.

- Vi høster, når vandindholdet er 24 procent eller lavere. Så må vi tørre det ned til 14 procent, siger Peter Mejnertsen.

Når rugen er moden, skal den høstes hurtigt, ellers bliver faldtallet og dermed bagekvaliteten hurtigt for lav, og så kan den kun bruges som foder. Der er ikke rigtig mulighed for at redde den.

- Vi kan ikke komme noget i poserne, som ikke kan bage. Vi er nødt til at være tro mod vores kvalitet. Sælger vi noget, der ikke er i orden, giver det bagslag for os selv, understreger Peter Mejnertsen.

Det er ikke noget problem, for det er kun en mindre del af den rug, de høster, der bliver til mel, og derfor kan de tage fra den gode ende.

- Vi sælger også en del til grovvaren, og det er selvfølgelig baseret på analyser, så de ved, hvad de køber, siger han.

Hovedafgrøde

Rug er Mejnerts hovedafgrøde med 30 procent af arealet, og missionen er at dyrke mere. Dybest set, fordi det er sund fornuft.

- Det er også meget dansk med rug. Der er ingen andre lande, der har tradition for at spise lige så meget rug. Der er nu heller ikke noget som smagen og duften af godt rugbrød, siger Peter.

Det er ikke noget tilfælde. Rug er en utrolig dyrkningssikker afgrøde, som ikke får en masse sygdomme, kan klare sig med mindre nedbør og giver relativt høje udbytter.

- Hybrid-rug er langstrået, bliver hurtigt stor og lukker af for ukrudt, og det er jo godt, når man er økolog og ikke sprøjter afgrøderne, forklarer Kasper Mejnertsen.

Hos Mejnerts ligger gennemsnitsudbyttet på 5.800 kilo per hektar, og i økologisk produktion er det fint. Vårhvedesorterne, som bliver til brødhvede, ligger 1.500-2.000 kilo lavere.

- Det er ikke underligt, at vores forfædre har dyrket meget rug, inden pesticider og handelsgødning blev opfundet, og at det blev en vigtig del af danskernes kost, funderer han.

Det er også rugprodukter, de sælger mest af hos Mejnerts. Der er alt fra hele og knækkede kerner til groft og fint mel, og hele tre forskellige rugbrødsblandinger i større og mindre pakninger til storkøkkener og private.

- Softkernerugbrød har vi haft længst, og er den vare, vi sælger mest af, siger Peter Mejnertsen, der er glad for at en så vigtig afgrøde også er god for sundheden.

Karamelrug

Mejnerts arbejder også på at stimulere forbruget af rug ved at bruge rug i andet bagværk end rugbrød. Et hvedebrød bliver kun bedre af et vist rugindhold. Desuden laver de blandinger med bær og chokolade til rugsnacks. De laver også en såkaldt karamel-rug.

- Det gør vi ved at malte den, fraskille sukkeret og søbe rugen i egen sukkerlage og så riste den bagefter, forklarer Peter Mejnertsen.

Karamel-rugen kan bruges både som farve og smag i brødblandinger.

Farven er vigtig har de erfaret.

- Vi har haft nogle rugsorter, der var meget lyse, men kunderne vil have, at rugbrød er mørkt, understreger han.

Hvordan sikrer landbruget høj troværdighed?

- Vi lægger ansigt til vores produktion, det giver troværdighed. Vi er ikke blege for at vise vores landbrug frem og vores motto er fra muld til mund. Det med, at man kan se hele værdikæden, fra marken  og til det ender i en pose, på samme sted, tror jeg betyder noget for troværdigheden. Hvis varen har været mange steder henne, mister kunderne overblikket. 

Vi snakkede med nogle, som allerede køber vores mel, og som bor ud til en af vores marker. Da vi kom med mejetærskeren, satte de sig ud på terrassen med en gin og tonic og nød synet i stedet for at være sure over, at maskinen brummede. De omtalte faktisk marken som deres rug. Så synes jeg, at man har skabt troværdighed.

Når vi er på Roskilde Dyrskue, synes jeg generelt, at dem, vi møder, synes, at danske produkter er troværdige. Tonen over for landbruget er også blevet bedre i de senere år. Vi skal slå mere på det med, at det er dansk.

Faktaboks

Mejnerts Mølle og Mejnerts Landbrug

  • 1.300 hektar økologisk planteavl med korn, markfrø, kartofler, raps
  • Ejere: Niels Mejnertsen (far), Kasper Mejnertsen og Peter Mejnertsen, ejer hver 1/3
  • 12 ansatte inkl. ejerleder
  • Kasper Mejnertsen er 33 år, agrarøkonom, gift med Emilie og har børnene Jeppe på 6, Freja på 5 og Søs på 3 år
  • Peter Mejnertsen er 32 år, uddannet landbrugsassistent og markedsføringsøkonom. Gift med Pernille og har børnene William på 5, Emmelie på 3 og Ella på 0

Emneord

Fremtidens Landmand 2023 , video