Når køer malkes med robotter, bliver de malket efter samme procedure malkning efter malkning. Robotterne kan hente en masse data om køernes produktion, ve og vel og endelig reducerer malkerobotter behovet for fysisk arbejde.
Det er tre af de væsentligste bevæggrunde for, at Klaus Jakobsen, indehaver af Lønholm Agro Aps ved Bylderup Bov, har købt 24 malkerobotter, som nu har været i drift i tre måneder.
Han lægger ikke skjul på, at investeringen er betydelig, om end hverken han eller leverandøren DeLaval vil sætte en konkret pris på handlen.
Før handlen blev indgået regnede han også på økonomien og konsekvenserne ved at investere i en traditionel malkestald og en malkekarussel.
- DeLaval har udviklet et fint beregningsværktøj, hvor vi kunne sætte de forskellige systemer op mod hinanden. Traditionel malkning ville kræve langt flere arbejdstimer både nu og over tid, hvorimod robotterne sparer rigtig mange mandetimer. Man kan veje tingene op mod hinanden og selv simulere omkostningerne ved at skrue på lønomkostninger og renter, fortæller Klaus Jakobsen.
Han valgte robotløsningen og har tegnet en 12 års servicekontrakt på de 24 enheder.
- Så kender jeg omkostningerne et godt stykke frem. Det er kun renten, som er variabel, tilføjer han.
nyt koncept
Robotterne er placeret i ét malkecenter, hvor køerne ledes hen ved de to daglige malkninger. Konceptet hedder batch milking og forener i følge Robert Jensen, AMS Cluster Solution Specialist hos DeLaval, det bedste fra robotmalkning og traditionel malkning.
Køerne kan altså ikke frit gå til og fra malkerobotterne, som ved traditionel robotmalkning. De ledes til robotstalden to gange om dagen hos Lønholm Agro.
- Efter indkøring kan vi nøjes med, at én person kan klare opgaven med at hente og lede køerne hen til robotstalden. Vi har 800 køer fordelt på fire hold og kan næsten malke ét hold på en time. Udover at sørge for køerne kan den ene person også ordne sengebåse og klare den afsluttende rengøring af robotenhederne, forklarer Klaus Jakobsen.
Skulle de 800 køer malkes i en traditionel malkestald ville det kræve langt flere arbejdstimer af flere personer, tilføjer han.
på vej mod 1.400 køer
Med de 24 malkerobotter og en kapacitet på at malke 200 køer i timen, er der for nuværende en væsentlig overkapacitet. Lønholm Agro er dog i færd med at udvide med eget opdræt, og målet er 1.400 køer, som der er opnået miljøgodkendelse til.
- Der skal helt klart en del køer til for at betale for den investering, som vi har foretaget, siger Klaus Jakobsen.
Han har otte ansatte i kvægbruget og håber, at investeringen i robotmalkning gør, at det bliver lettere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.
- Vi kommer til at kunne tilbyde en spændende arbejdsdag, hvor man slipper for at stå i en malkestald. Over tid tror jeg også på, at vi vil se et pres på lønningerne, og det er medvirkende til at investere i noget, som kræver færre mandetimer, siger han.
Kommentarer