For naboens skyld! Tag ansvar for brandbæger

På spidsen: Få naboen til at rydde op i sine giftige engbrandbæger.

Normalt kan man glæde sig over blomster i de danske marker. Vi ved de er gode for bier og mange nyttige insekter og de er dejlige at se på. For tiden er der nogle særdeles flotte, gule marker med blomster, man til gengæld ikke skal glæde sig over, og det er brandbæger. 

Vår- og engbrandbæger er giftige for køer, og de bør bekæmpes. Alligevel ser man marker, måske typisk brakmarker, ekstensivt dyrkede marker og på udyrkede arealer, hvor de får lov at blomstre i fuldt flor. Når det sker, smider de frø og det bliver værre og værre år for år. Frøene spredes til andre marker, og når de ender i marker, hvor der græsser dyr, er Fanden løs i Laksegade.

Brandbæger er mest giftig for heste, men køer tåler heller ikke de giftstoffer, der findes i planterne, i hvert fald ikke i større mængde. Heldigvis kan de heller ikke lide smagen af planterne og vil normalt vige udenom. Men hvis markerne får lov at vokse til med brandbæger, kan det være svært. Og hvis planterne ender i hø eller wrap kan dyrene have svært ved at sortere dem fra, og de kan blive forgiftet og risikere at dø af det. 

For kvæg er symptomerne på forgiftning følgende: diarré, fremfalden endetarm, udmattelse, uklarhed, lysfølsomhed og unormal opførsel.

Der er sikker ingen ond vilje hos dem, hvis marker og grøftekanter er vokset til med engbrandbæger, men det er vigtigt at tage ansvar for at planterne ikke spredes. En brakmark eller et udyrket areal bør ikke bare få lov at stå og springe i blomst med disse arter. Hvis naboen har mange engbrandbæger, skal man måske lige banke på døren og venligt fortælle, hvilke problemer, de skaber. Så sker der nok noget.

Lad os også lige repetere anbefalingerne fra Seges.

Engbrandbæger blomstrer i juli-august måned. Håndlugning, afslåning og oprykning af engbrandbæger skal ske i begyndelsen af juli før frøsætning, så spredning af nye frø kan undgås. 

Det afklippede plantemateriale bør fjernes fra marken, medmindre dyrene kan holdes fra arealet en periode til det afslåede plantemateriale er lejret under græsningshøjde. Engbrandbæger er en uønsket art i marker der bruges som foder eller til afgræsning, og det betyder at den gerne må afslås selektivt på brakarealer i forbudsperioden for slåning.

Det kan vi jo så ikke lige nå i år, men der er tiltag, der ikke er for sene endnu

  • Græs- og kløvergræs skal etableres bedst muligt. Dette gælder i særdeleshed for økologiske brug, hvor der ikke er kemiske bekæmpelsesmuligheder.
  • Brandbæger bekæmpes kemisk i græs- og kløvergræs fra slutningen af august til sidst i september.
  • Brakmarker etableres med et tæt plantedække af græs, så brandbæger ikke får plads til at etablere sig. Kemisk bekæmpelse må ske i september måned på såvel nyetableret brak som fastliggende brak udenfor garantiordningen.

 

Frederik Thalbitzer, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

 

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.