Landmand med sprøjteforbud: »Jeg har været i ingenmandsland i fem år«

Svend Hansen fik i sidste uge besøg af taksationskommissionen. Han er træt af at være en brik i spillet om kommunernes ret til at forbyde landmænd at bruge pesticider.

Det her er ikke nogen afslutning, men bare endnu et skridt på vejen. Jeg føler, jeg har været gidsel i et ingenmandsland siden 2013. Der burde være en grænse for, hvad man kan byde folk!«

Landmand Svend Hansen er én af de nu syv lodsejere i Egedal Kommune, som i sidste uge, 12. december, fik besigtiget deres arealer af taksationskommissionen.

Landmændene har i et år haft forbud mod at bruge sprøjtemidler på deres marker inden for et boringsnært beskyttelsesområde (BNBO) ved Bjellekær Kildeplads ved landsbyen Søsum. Ingen af dem er tilfredse med de erstatninger, der er blevet tilbudt af Egedal Kommune. Derfor skal taksationskommissionen nu tage stilling til niveauet.

Siden sidste år, da sprøjteforbuddet trådte i kraft, efter at en afgørelse ved Miljø- og Fødevareklagenævnet gik landmændene imod, er én lodsejer død, mens en anden har indgået en frivillig aftale med kommunen.

Nu er der syv tilbage.

10 minutter til hver

De syv landmænd var alle med ved åstedsforretningen, den første af slagsen, Svend Hansen har oplevet.

Den tog det meste af en dag og foregik for størstedelens vedkommende i et idrætscenter i Smørum, hvor 30-40 personer var mødt op.

Første punkt på programmet var besigtigelse af arealerne, som er omfattet af sprøjteforbuddet - i alt 67 hektar.

»Vi gik rundt og så på lodsejernes arealer - der var lagt op til 10 minutter til hver, men nogen tog lidt længere tid end andre«, forklarer Svend Hansen. Snakken gik især om lodsejernes problemer med at holde ukrudt og invasive arter fra dørene, når de er frataget muligheden for at sprøjte.

»De fleste har svært ved at styre invasive arter som bjørneklo, andre har udfordringer med pastinak og japansk pileurt eller engbrandbæger, som er gift for dyrene. Vi slog på, at vores indtægter falder, når vi ikke kan bruge arealerne optimalt«.

Overaskende hård tone

Efter besigtigelsen blev der forhandlet i idrætscentret.

Deltagerne var landmændene sammen med Landbrug & Fødevarers advokater og eksperter og på den anden side Egedal Kommune og HOFOR, Hovedstadens Forsyningselskab. Alle talte deres sag over for kommissionen.

»Vi redegjorde for vores berening af ’fuld erstatning’ i den her sag, hvor vores krav ligger markant højere end det, kommunen har spillet ud med«, siger Charlotte Lynæs, chefjurist i Landbrug & Fødevarer, der deltog på lodsejernes side.

Hun var overrasket over den hårde tone mellem parterne.

»Det er tydeligvis en principiel sag med meget på spil for kommunen, men det er det så sandelig også for os«.

Voterer 21. januar 2019

Taksationskommissionen afsagde som forventet ikke kendelse ved selve åstedsforretningen.

Kommissionen voterer i stedet 21. januar 2019, hvorefter selve kendelsen formentlig kommer i februar 2019.

»Hvis vi ikke er tilfredse med erstatningsudmålingen, sender vi sagen videre til overtaksationskommissionen«, siger Charlotte Lynæs.

Hun vil ikke gætte på, om det får nogen betydning, at der blæser nye vinde på Christiansborg: Regeringen har meldt ud, at den nu bakker op om forbud mod brug af sprøjtemidler i boringsnære beskyttelsesområder. Der er indledt forhandlinger om en model med de politiske partier bag pesticidstrategien.

»Det er alt for tidligt at sige, om et kommende lovforslag får betydning for Egedal-sagen. Vi skal først se en ny juridisk hjemmel for forbud«, siger Charlotte Lynæs. Hun tilføjer, at betydningen af taksationskommissionens kendelse også afhænger af, om Egedal Kommunes forbud er lovligt.

»Det spørgsmål har vi jo indbragt for domstolene«.

Charlotte Lynæ forventer, at retssagen bliver berammet i løbet af 2019.

’Køb min jord’

Alle de bolde, der er i spil, gør ikke Svend Hansens frustrationer mindre.

»For nogle landmænd er det her katastrofalt, og de får overhovedet ikke dækket deres tab af den erstatning på 40.000-50.000 kr. pr. hektar, som kommunen i mange tilfælde har tilbudt. Jeg synes, de skulle købe arealet. Så kan de sælge det til økologisk landbrug eller plante skov. Det foreslog jeg allerede i 2013, da sagen startede«, siger Svend Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle