Landmand med 175 køer: Sommerferien gav helikopterperspektiv

Blog fra mælkeproducenten: Snåstrupgaards største aktiv er, at familien nyder hinandens selskab, fortæller Christian Weigelt fra sit regenerative landbrug. 

Af Christian Højgaard Weigelt – fortalt til Frederik Thalbitzer

Det, der fylder mest siden den sidste blog, er, at vi har holdt sommerferie i vores sommerhus, som vi købte i februar. Det var kun en uges tid, men det fylder meget, for det gør så meget godt. 

Det er familiens klare fristed, når vi tager derop. Det ligger på Als Odde ved udmundingen af Mariager Fjord og er midt i naturen, en anden natur end herhjemme ved Harlev. 

Når man kommer væk, skaber man et overblik på en anden måde. Jeg synes, jeg får et helikopterudsyn også i forhold til min bedrift. Gården er vores et og alt, men det at komme på afstand hjælper med at gøre både os og gården stærkere. Vi nyder hinandens selskab mere, når vi kommer derop. Vi er forskellige i vores lille familie, men vi komplementerer hinanden godt.

Mine unge medarbejdere, Bjarke og Per, passede bedriften, mens vi var væk. Livlinen var Facetime. Det fungerede også virkelig godt. Når man har både billede og lyd, er der styr på kommunikationen, for man kan se, hvad man snakker om. Vi var da også kun lige kommet i sommerhus, før mobilen ringede, fordi en ko havde fået mælkefeber og var faldet om i malkestalden. Så er gode råd dyre, for et par unge gutter, der lige er startet. 

De fik et par gode fif på Facetime, og 10 minutter senere kunne de ringe tilbage og sige, at nu var koen oppe igen. Det viser bare, hvordan teknologien kan hjælpe os, og de unge er sindssygt dygtige til at bruge teknologien. 

Vores medarbejdere har også holdt ferie en ad gange. Jeg er heldig, at jeg også har en efterlønner, der kommer i forbindelse med sygdom og lignende. Han har også hjulpet i sommerferien. Det er en stor rigdom at have sådan et super beredskab. 

Det er også med til, at jeg kan få tid til at tænke strategi indimellem.

Høst

Det er begrænset, hvad vi har høstet. Dels byg/ært helsæd til kvierne, dels et meget sparsomt andet slæt. 
Helsæden var fin, men jeg har ikke målt stakken op. Jeg var lidt sen til at så, og det viste sig at være godt, for så nåede de at få lidt af regnvejret, før vi skulle høste. Vi regner med at tage tredje slæt på fredag, og der er mine forventninger store. Både i forhold til udbytte og kvalitet. 

Majsen står virkelig godt. Den har fået vand nu og i begyndelsen af vækstsæsonen en masse varme. Der er kommet vand nok nu, så vi ser frem til sol og sommer igen….

Efterafgrøder

Efter høst skal vi så efterafgrøder. Frivillige altså. Vi gider ikke datotyranni, så de obligatoriske er klaret med brakmarker. 

Efterafgrøderne er nogle, vi går meget op i som regenerative landmænd. Vi har købt blandingen DSV N-fix, der indeholder vintervikke, bladkål, olieræddike og honningurt. Så er der lidt blomster til bierne og noget kvælstof til jorden. De skal selvfølgelig sås så hurtigt som muligt efter høst, så de kan nå at udvikle sig mest muligt. De er planlagt i samarbejde med Janne Aalborg Nielsen fra Seges. 

Hvis vi kommer til at så flere efterafgrøder, kan det være, det bliver en blanding af honningurt og olieræddike. 

Såleblødninger

Vi har jo klovbeskærer hver 4. uge, hvor han tager 42 dyr ad gangen. Her sidste gang havde vi nogle såleblødninger. Det er fodringsbetonet, og jeg mener, det skyldes, at vi blander 5. slæt i 1. slæt i mangel af bedre. Det kan ikke ses på ydelsen, men på klovene altså. Derfor glæder jeg mig lidt til, at 5. slæt er brugt om tre ugers tid. 

Ellers kan jeg fortælle af vores nybyggede lade til halm og lidt maskiner er ved at stå færdig. Det bliver dejligt. Min kone og min datter har haft en gammel drøm om at få heste, og den drøm bliver nu realiseret. Vi sætter et par hestebokse ind i laden. Det, håber jeg, bliver dejligt for dem. Der skal helst være lidt for enhver her på gården. 

Faktaboks

Bedriften

  • Snåstrupgaard ligger ved Harlev vest for Aarhus
  • 175 årskøer, DRH
  • 175 hektar
  • 10.850 kilo EKM per ko
  • 0,5 procent døde køer
  • Celletal på 103.000
  • Leverer dybstrøelse og gylle til biogasanlæg
  • Med i Arlas pilotprojekt hvor 24 bedrifter i fem lande tester og dokumenterer praksis for regenerativ mælkeproduktion.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.