Alle vil udvikling, men ingen vil forandring.
Mange har igennem tidens løb brugt Søren Kierkegaards rammende citat. Det gælder også mælkeproducent Christian Højgaard Weigelt, som skrev det i ledelsesberetningen til regnskabet for 2020.
Men han havde en tilføjelse: Jeg vil begge dele.
Hans lyst til innovation og til at flytte sig blev også afgørende for, at han meldte sig til, da Arla søgte efter andelshavere, som i de næste fire år vil prøve kræfter med regenerativt landbrug.
»Jeg er så klar. Det bobler indeni af lyst til at komme i gang«, erklærer han.
Drejebog på vej
Hvilke konkrete tiltag der skal ske på bedriften ved Harlev, ved han ikke endnu. I løbet af vinteren skal han med hjælp fra eksperter skrive en drejebog for, hvordan bedriften bliver mere cirkulær, og hvordan han får løftet jordens sundhed og hjulpet biodiversiteten bedre på vej.
Han har netop etableret vinterhvede efter raps uden at pløje, og den metode skal udbredes i de kommende år.
»Vi har ingen maskiner og lejer til at få passet marken, så jeg er frit stillet i forhold til at ændre retning. Jeg skal ikke spekulere på, om der nu står maskiner, som ikke vil blive udnyttet«, fortæller Christian Højgaard Weigelt.
Tidligere var ploven nødvendig for at pløje en masse dybstrøelse ned, men nu sendes det til biogas, og Christian får gylle retur.
Lyst til eksperimenter
Arbejdet med regenerativt landbrug kommer måske også til at byde på flere indsatser, hvor inspirationen hentes tilbage i historien.
»Min bedstefar dyrkede afgrøder på rækker. Det skal vi måske også til, fordi robotter kan klare renholdelsen«, nævner Christian Højgaard Weigelt.
Et andet eksempel kunne være at tage arealer ud, så de ikke dyrkes med traditionelle afgrøder.
»I foråret lod jeg min søn etablere 0,6 hektar med blomster. Der har været en summen og et liv af dyr i den mark i sommer. Og lokalt har vi fået meget ros for blomsterne, og folk har kvitteret med enge for at plukke en buket. Den slags gad jeg godt gøre mere i, men vores regler for enkeltbetaling og afgrøder gør det svært. De burde blive løsnet noget mere, så vi får mulighed for at gøre noget anderledes«, mener han.
Faktaboks
Arlas plan for regenerativt landbrug
- 24 andelshavere på tværs af Arlas medlemslande har indvilget i at teste praksis for regenerativ mælkeproduktion og dokumentere påvirkningen af natur og klima.
- Landmændene vil modtage undervisning og vejledning i at anvende forskellige regenerative metoder og vil hjælpe med at indsamle data til at forstå, hvilken effekt metoderne kan have på jordens sundhed, kulstofbinding, biodiversitet, økosystemprocesser, landbrugets rentabilitet og landmandens trivsel.
Kommentarer