Af Christian Wibholm – fortalt til Erik Meincke Thøgersen 2. august
Vi laver en del strip till rækkedyrkning her på Liselund, og vi havde blandt andet sået en spinatmark med strip till. Men den manglede vand under tørken, så vi var desværre nødt til at slå det ned med brakklipperen. Så det blev ikke til noget.
Vi har også nogle roer, der også er sået med strip-till, og de står meget godt. Det hjalp, at de fik noget regnvejr for en måned siden, så kom de i gang.
Mere om dette tema
Spinat bliver sået i striptill striber.
Tilfreds med rapsudbytte
Vi har høstet noget raps, og den første rapsmark vi høstede, var sået med strip-till direkte ned i en rødsvingel stubmark. Det gik rigtig fint med at høste den, da den faktisk var rigtig god i forhold til hvordan året har været. Den gav omkring 4,2 ton per hektar, og det var vi fint tilfredse med i sådan et år.
Vi har også høstet en anden rapsmark, der var sået på traditionel vis, men den gav kun 3,8 ton, så det var ikke noget at råbe hurra for. Det var dog en anden sort, så det er jo svært at sammenligne.
Vi startede for en uge siden med den ene mark, og i søndags høstede vi så den anden. Den første var på 30 hektar, den anden på 38 hektar. Vi har også høstet halvdelen af den sidste rapsmark, så vi mangler at høste omkring 25 hektar raps.
Næste gang vi skal ud at høste, har vi en masse strip-till forsøg, som vi skal have høstet for landboforeningen. Det bliver spændende at se, hvad der er af forskelle, imellem det som vi har dyrket med strip-till, og vores andre marker.
afventer vejret
Jeg har været rundt og kigge, men jeg har kun set én mejetærsker der har været ude og køre. Jeg har endda været rundt et par gange, så det er jo ikke fordi, at det er tørt på markerne. Men hvis det nu fortsætter med tørvejr resten af dagen, og det fortsætter i morgen, så kunne vi måske høste sent på dagen. Men de lover jo regnvejr her til aften, så hvis det kommer, må vi jo starte forfra med at vente to dage.
Striptill striberne bliver lavet med stripcaten.
Nu hvor regnen trækker høsten ud, så er de fleste afgrøder efterhånden klar til at blive høstet, både hvede og byg. Så må vi prioritere byggen, inden den lægger sig ned og taber aksene. Den bliver også hurtigere tør end hvede, så det er naturligt at høste den først. Den ene bygmark vi har, er i hvert fald helt høstklar, den skal bare tørre.
alting på en gang
Men det er ved at være lidt træls. Det kan godt være, at vi havde tørke, som rykkede det hele fremad. Men kornet har stået klar til at blive høstet i omkring en uge - men vi har fået så meget regn, at det har forsinket dert hele. Så jeg går faktisk uden at have så meget at lave lige nu, men om ti dage så skal vi lave alting på én gang.
Det er også et spørgsmål om kroner og ører, for hvis byggen begynder at smide aksene på jorden, så ryger udbyttet. Men hvis det er halvvådt, når det bliver høstet, så skal vi have regnet nogle omkostninger på grund af tørring ind i ligningen.
Svampesprøjtet roer
Vi har også svampesprøjtet roerne for første gang. Svampetrykket fra roerne kommer som regel med et lidt fugtigt vejr, som vi har haft her i juli. Vi plejer at køre den første svampesprøjtning, inden vi høster vores korn. Så skal man ikke ud at gøre det midt i høsten.
I mellemtiden har vi fået lavet nogle småting på nogle maskiner og ryddet nogle områder ude i laden. Så når vi skal høste, kan vi bare vippe noget korn af hurtigt. Vi har fået set halmvognene efter, så de er klar til at rulle.
Lige nu kører vi og klipper hegn slår brakmarker. Så får man jo også gjort det. Vi har da lidt at lave, men vi vil jo hellere lave noget andet.
Faktaboks
Christian Wibholm
- 55 år, ejer af Liselund Gods ved Stubbekøbing, uddannet agrarøkonom
- 625 hektar, heraf er 195 hektar ejet. 22 hektar blandet skov
- Primært JB 5-6, også sand- og lerpletter
- To ansatte: en medarbejder på fuldtid og en medarbejder i flexjob
- Maskinsamarbejde med bror, Niels Wibholm, der driver barndomshjemmet 40 km fra Liselund. De låner maskiner hos hinanden fx til jordbearbejdning, roesåning og høst
- Markplan til høst 2023: sukkerroer (113 ha), vinterhvede (190 ha), vinterraps (120 ha), vårbyg til malt (80 ha), 1. års rødsvingel (40 ha), 2. års hundegræs (34 ha), spinatfrø (19 ha), diverse med brak osv.
Kommentarer