Overblik: 9 liftsprøjter - handy og mulighed for at komme tidligt i marken

De har ikke mange markedsandele, men hvis man søger en sprøjte, som er handy, og som ofte kan køre i mere besværligt terræn, er en liftmonteret sprøjte et godt valg. Maskinkonsulent Hans Thostrup giveret bud på, hvordan man vælger den rette liftsprøjte. Se oversigten med ni mærker af liftsprøjter på det danske marked.

En liftsprøjte er særdeles velegnet i kuperet terræn, hvor en trailersprøjte kan have problemer.

Det er dog vigtigt med en balanceret bom, som kan kompensere for den urolige bom, som en liftsprøjte har i forhold til en trailersprøjte, påpeger maskinkosulent Hans Thostrup, Thostrup Agro.

Han nævner også muligheden for at komme af sted tidligt på sæsonen som en stor fordel, idet en liftsprøjte er lettere og kan køre under mere våde forhold.

Dertil skal man lægge, at en liftsprøjte er meget billigere end en trailersprøjte, hvilket kan være en vigtig parameter. Hvis man udstyrer liftsprøjten med en frontmonteret tank, har man en handy og selvkørende enhed med stor kapacitet.

Transport: Vertikal eller horisontal

Begge transportstillinger har fordele og ulemper, og Hans Thostrup uddyber:

»Hos en horisontal foldet bom ligger bommen langs siden af traktoren. Bommen har færre led, hvilket er en fordel ved service og vedligehold. Derimod er den også høj og bred, hvilket kan give udfordringer i fx en allé. Desuden kan placeringen af bommene give problemer med at køre med brede dæk.  

Hos en vertikal foldet bom foldes bommene på højkant bagpå traktoren og sikrer, at man ikke får traktoren forurenet med kemi, men med den vertikale bom kan højden også være generende«.

Overvejelser om kapacitet

Man kan selvfølgelig øge kapaciteten ved at vælge større tankvolumen på liftsprøjten, men man skal sikre sig, at traktoren kan løfte det og stadig være stabil.

Alternativt tilbyder alle producenter et integreret fronttanksystem til deres liftsprøjte.

Hans Thostrup fremhæver fleksibiliteten:

»Med en fronttank kan man have mange liter med, og det giver en bedre balance i sprøjten. Derudover giver det mulighed for rent vand i front til buffer, eller anden kemi i front til spotsprøjtning«.

Brugervenlighed

Hans Thostrup påpeger, at LED-lys på bommen er en god investering:

»Vi skal til at sprøjte mere om natten for at undgå fordampning af især Boxer«.

LED-lys på bommen kan også eftermonteres på ældre sprøjter. LED-lyset skal monteres bagved dyserne,  og lyset skal være blåt.  

Hans Thostrup fremhæver også, at man skal sikre sig, at brugervenligheden er i top:

»Påfyldning af kemi skal være nemt, eventuelt med bord til kemi. Ligeledes skal der være mulighed for nem rengøring og transport af kemi ud i marken på en sikker måde«.

Hans Thostrup fortæller, at brug af computer og gps er i rivende udvikling, og et vigtigt redskab for at undgå spild i markerne.

”Generelt ligger overlap på 10-12 procent. Hvis man ikke bruger gps, så er der oftest mere end 5 procent overlap, og ved for sent luk af kiler yderligere 5 procent”. 

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN 

    Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle liftophængte sprøjter, der forhandles i Danmark.

    Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre liftsprøjter på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

     

    Hans Thostrup, Thostrup Agro

    Specialer: Sprøjteteknik

Faktaboks

6 gode råd før du køber liftsprøjte
  • Overvej fordele og ulemper ved vertikal eller horisontal sammenfold
  • Sørg for, at der er mulighed for transport af kemi ud i marken
  • Vælg en hitchanordning- der er meget lid plads ved liftsprøjter
  • Øg kapaciteten med en frontmonteret tank 
  • Vælg LED-lys på bommen, det sikrer optimal udnyttelse af sprøjten
  •  Vælg gps. Det billigste er bedre end ingenting også til automatisk bomafluk

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.