Af Søren Søndergaard, formand Landbrug & Fødevarer.
55 procent af klimagasudledningerne fra danskernes fødevarer kommer fra oksekød. Det er et af budskaberne i en ny analyse fra tænketanken Concito.
Analysen har fået en del medieomtale, men som det ofte sker med historier om landbrug og klima, bliver der malet med den virkeligt brede pensel. Det giver en unuanceret historie. For oksekød er jo ikke bare oksekød.
Vi er helt sikkert mange, der med fordel kan tænke flere grøntsager ind i vores daglige kost. Men der er klimamæssigt en verden til forskel på sydamerikansk oksekød fra dyr, hvis eneste formål er at ende som kød, og det typiske danske oksekød, som for størstedelens vedkommende er et højkvalitetsprodukt på baggrund af mælkeproduktionen.
Det skriver Concito da også, men regner i analysen alligevel med den mest klimabelastende måde at producere et kilo kød på. Det er meget ærgerligt, for det giver et skævt billede af klimabelastningen og bidrager til en unuanceret debat.
Vælger man et stykke oksekød med lavere klimaaftryk, for eksempel det danske, så vil det reducere klimaaftrykket. Og vi er jo faktisk nettoimportører af oksekød i Danmark, så der er altså et stort potentiale til at erstatte udenlandsk kød med mere klimaeffektivt dansk kød.
Det er vigtige pointer, som desværre er gået tabt i dækningen.
Der er ingen grund til at føle skyld eller skam ved at vælge dansk oksekød fra køledisken.
På samme måde er der ingen god grund til, at vi skal reducere vores klimaeffektive produktion – for det hul vil blive fyldt ud af produkter med et markant større klimaaftryk. Sådan fungerer et globalt marked – en pointe der ofte ses bort fra, når vi i Danmark drøfter klimapolitik.