L&F: Rapport viser, at mål for udtagning af lavbundsjord er muligt - men det kræver handling

Et ekspertudvalg er kommet med deres anbefalinger til, hvordan man sikrer udtagningen af 100.000 hektar lavbundsjorde. L&F bifalder anbefalingerne, men påpeger, at det kræver politisk handling og klarhed over eksempelvis en potentiel CO2-afgift og hvor mange hektar, kommunerne skal udtage.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har tirsdag modtaget den første af i alt to delrapporter fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder.

Rapporten indeholder 12 anbefalinger til at sætte tempo på udtagningsindsatsen, og det glæder klimadirektør Niels Peter Nørring.

- Udtagning af lavbundsjord er en helt central indsats, der skal lykkes, når vi i landbrugserhvervet skal nå vores mål på klima- og miljøområdet. Derfor ser vi også den første delrapport som en klar indikator for, at ambitionen om udtagning af 100.000 hektar i 2030 er mulig, hvis der træffes de rigtige, politiske beslutninger, lyder det i en skriftlig kommentar fra Niels Peter Nørring.

De seneste tal viser, at der igangsat udtagning af potentielt 30.000 hektar, men det er dog stadigvæk meget få hektar, hvor udtagningen er realiseret.
 
- Vi har altså lagt fornuftigt fra land, men vi er samtidig enige med ekspertgruppen i, at indsatsen skal op i fart, lyder kommentaren fra Niels Peter Nørring.

Kommunerne skal også indgå aftale

Anbefalingerne fra eksperterne spænder vidt og kommer omkring alt fra CO2-regulering, anbefalinger om en aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om udtage 60.000 hektar, anbefalinger til en enklere sagsbehandling og så er eksperterne af den holdning, at man bør at styrke udtagningskonsulenternes arbejde.

- Ekspertudvalget har lavet et rigtig godt, gennemarbejdet stykke arbejde, som langt hen ad vejen adresserer de største knaster i udtagningsarbejdet. Der skal derfor ikke være nogen tvivl om, at vi tager godt imod dette første sæt anbefalinger, som vi håber politikerne vil handle efter, siger Niels Peter Nørring.

Han påpeger dog, at flere af anbefalingerne er nogle, L&F har gentagne gange har påpeget.

- Det gælder ikke mindst behovet for, at der indgås en bindende aftale mellem KL og regeringen. Der er brug for, at staten aftaler med kommunerne, hvor meget lavbundsjord, de skal udtage, og hvilke ressourcer de skal have for at understøtte processen. Udtagning af lavbundsjord er nemlig overordnet set en myndighedsopgave, hvor især kommunerne har en vigtig rolle, og det er helt afgørende, at der så hurtigt som muligt, kommer afklaring om de langsigtede, økonomiske rammer, siger han.
 
- Vi hæfter os også ved, at ekspertgruppen anerkender udtagningskonsulenternes betydning for indsatsen. Vi ser allerede nu, at konsulenterne har en vigtig funktion. Det betyder simpelthen noget, at der kommer ud til den enkelte landmand og fortæller og forklarer om udtagningen. Ligesom ekspertgruppen forslår vi, at man udvider konsulenterne rolle. 

Usikkerhed om CO2-afgift 

Et af punkterne i rapporten går især på, at ekspertgruppen vurderer, at en af de væsentligste stopklodser for udtagningen i øjeblikket er den store usikkerhed om en kommende, potentiel CO2-afgift.

- Mange lodsejere er afventende ift. at indgå i lavbundsprojekter, og derved fastholdes lavbundsarealer i omdrift. Dertil kommer, at der kan være usikkerhed i forhold til, hvordan klimakreditter vil spille sammen med den fremtidige regulering. Dermed kan en afklaring af en kommende klimareguleringsmodel potentielt blive en motor for udtagningsindsatsen, lyder det i rapporten.

Ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder mener desuden, at det er centralt, at lodsejere, der allerede har udtaget deres jorder, ikke stilles ringere i forhold til en kommende CO2-afgift, end de lodsejere, der vælger at afvente en udmelding om klimareguleringen af landbrugssektoren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle