Historieglad landmand fejrer fødselsdag i marken

Fritidslandmand Jens Bagge fejrer sin fødselsdag i marken på sin slægtsgård, som han driver med sin hustru Lone Seeberg. På bedriften har de markdrift og kødkvæg men også et museum, der er fyldt med lokale fund.

- Jens han er født under høsten, så hver fødselsdag bliver brugt med det. Han blev vækket om morgenen af familien, og så var det ellers ud i marken, fortæller Lone Seeberg som driver Malenelyst sammen med sin mand Jens Bagge.

Bedriften har været i Jens Bagges familie siden 1700-tallet, men Jens Bagges interesse for området strækker sig endnu længere tilbage i tiden.

På Malenelyst har de nemlig et museum fyldt med genstande, som Jens Bagge har fundet i marken og området omkring, siden at han var helt lille. 

- Det er fyldt med fund, som Jens har fundet ude på markerne, siden han var dreng. Det er flintøkser, flintsegl, keramik fra jernalder bopladser. Han har en ret stor samling, som han har samlet lokalt fra områder omkring gården. Der ligger Tremhøj som er en stor bronzealderhøj, og som er den sidste bevarede gravhøj af en meget stor koncentration af gravhøje herude. Der har måske ligget mindst 34 i nærområdet af gården, fortæller Lone Seeberg om Tremhøj Museum som ligger på Malenelyst.

Fælles ARKÆOLOGISK interesse 

Lone Seeberg har også selv en stor interesse for de fund, som hendes mand hiver med hjem fra marken. Hun er uddannet arkæolog og arbejder til dagligt på Museum Horsens. Jens Bagge ved dog mere om flintfund end sin arkæolog-uddannede hustru, og han har også en særlig interesse for området, fortæller Lone Seeberg. 

- Han går med ønsket om at fortælle sine forfædres historie. Det er ikke nødvendigvis guld eller skattefund, som han går efter. Det er stedets fortælling, som selvfølgelig også kommer af, at man er født et sted, har nogle dybe rødder og er forankret i et landskab. Så har man selvfølgelig et ønske om at vide, hvem der har været der før, fortæller Lone Seeberg om hendes mands fund og uddyber, at det er en meget lokal samling, der viser historien om et kulturmiljø nord for Horsens Fjord. 

Det er også tydeligt at se, hvordan museet udspringer fra en personlig historie og interesse på Facebook-siden for Tremhøj Museum. Her skriver Jens Bagge blandt andet om et fund af to mønter: 

- På engen lå samlet de to gule enkroner fra 1940 og 1945. De kan være gledet ud af lommen på bedstefar, far eller en af mine farbrødre. Ærgerligt for ham, skriver Jens Bagge på museets Facebook-side.

Tilfredsstillende høst

Udover et museum har parret også 70 hektars markdrift på bedriften, 12 Hereford ammekøer samt en stor køkkenhave. Her dyrker de blandt andet courgetter, drueagurker, grønkål og kartofler som bliver solgt ved vejsalg. På trods af et hårdt år med svært vejr, som har plaget landmændene rundt omkring i landet, så synes Lone Seeberg, at de er sluppet med skrækken på hobbylandbruget.

- Det har været tilfredsstillende, vil jeg sige. Vi har været nådigt med på høsten, i forhold til hvad man hører andre steder. Vi kan bare være taknemmelige for, hvad vi har fået ind.

På trods af at parret begge to har fuldtidsjobs, som henholdsvis afdelingsleder ved Museum Horsens og planteforædler, så betyder en god høst alligevel en del for familien på slægtsgården.  

- Selvom økonomien ikke er lige så stor som hos nogle andre, så har vi også vores omkostninger, så høsten betyder selvfølgelig meget, siger Lone Seeberg.

De har i år dyrket hvede og vårbyg hvor sidstnævnte blandet andet blev høstet på Jens Bagges fødselsdag. Det er dog ikke ham der kører mejetærskeren på billedet, da Jens Bagge selv tog tørnen i korngraven på sin fødselsdag. 

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord

Skyd Høsten 2023

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle