Af Leo Hansen – fortalt til Frederik Thalbitzer
Sidste gang jeg bloggede handlede det om, hvor varmt det var, at køerne led, og at det gik ud over mælkeydelsen. Sådan er det ikke længere. Vejret har været lidt ligesom i Danmark, at der er kommet vand i juli, og temperaturen er kommet ned omkring 20-22 grader. Det kan vi se på mælkeydelsen, der er kommet op igen. Den ligger på omkring 38 kilo per ko per dag lige nu.
Da det var 30 grader, var der mange køer, der bare stod eller lå i sengebåsene og pustede. Det var ikke et godt grundlag for at producere mælk, for der skal de helst ligge og tygge drøv det meste af tiden.
Afgrøderne
Omslaget i vejret har også været godt for afgrøderne. Tørken satte sit præg på ærterne, som vi lavede helsæd af for et par uger siden, eller et par uger før normalt. Der var såmænd nok lige så mange bælge på planten som normalt, og kvaliteten er også i orden, men der mangler nok 20 procent af udbyttet i forhold til normalt.
Vi har høstet vinterbyg, der gav 5,5 ton per hektar. Det er mindre end sidste år, men det var jo også et godt år. Jeg vurderer at 5,5 ton er lige under udbyttet i et gennemsnitsår her på bedriften.
Majsen kunne godt lide varmen, og da den nu også har fået vand, er den begyndt at blomstre og skal nok klare det godt. Som majsen står lige nu, ser den gennemsnitlig ud, men det er jo lidt tidligt at begynde at vurdere udbyttet. Jeg håber så, at frosten kommer lidt senere end sidste år, hvor den tog lidt af udbyttet.
Andet slæt af græsset blev skubbet til det havde fået vand. Det var nu mest for at gøre markerne rene og klar til at give et tredje slæt, at vi slog dem. Der var meget lidt at komme efter. Til gengæld er græsmarkerne kommet godt i gang efter, at vandet kom og der er gode chancer for et godt tredje og fjerde slæt. De vil nok ikke indhente et normalt udbytte, men kan give fint i resten af sæsonen. Vi har i øvrigt generelt ikke høje udbytter i græs, så det er majsen, der er vigtigst for os.
Malkestalden
Vi har nu fået rettet helt op på startproblemerne med den nye malkestald, så alt kører godt. Jeg synes, de har været gode til at komme fra DeLaval, når der var noget, der skulle justeres. Der var lidt problemer med den sprayrobot, der sprayer yveret for at lukke pattekanalen og blødgøre patterne, når de er færdige med at blive malket, men det er også kommet i orden nu. Så vi glæder os over, at malkningerne tager to timer mindre end før, så der bliver færre overarbejdstimer og bedre tid til andre vigtige opgaver.
Ferietid
Jeg holder selv en uges ferie lige nu. Selv om afviklingen af ferie for medarbejderne er spredt pænt ud over året, er der lidt flere, der har ferie nu. Nogle af vores kvindelige ukrainere har været hjemme på ferie. Mændene kan ikke tage hjem, de kan i hvert fald ikke være sikre på at kunne komme tilbage hertil. Det er lidt forskelligt, hvordan de har det med det. Nogle af dem har til gengæld fået besøg fra Ukraine.
Mange af vores kvindelige medarbejdere har fået børnene hertil permanent, og der er også mænd, der har både kone og børn her, og så går det jo lidt bedre. Jeg synes, at skolerne her har været gode til at få dem hurtigt ind i klasserne. Rent sprogligt kan de jo forstå hinanden på russisk indtil de lærer estisk.
Det er ikke min fornemmelse, at man ser skidt til de ukrainske mænd, der bliver her. De sender jo typisk penge hjem til familien og har på den måde en vigtig rolle, og det kan jo også være med til at støtte Ukraine under krigen.
Faktaboks
Fakta
- Gården Oü Härjanurme Mõis ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
- 1.100 køer, Holstein
- Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret
- 4,05 fedt 3,45 protein
- Leverer til mejeriselskabet Rokiskio
- 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
- 40 ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
- Ejer: DanEsti
- Driftsleder: Leo Hansen, 46 år
Relaterede artikler
Kommentarer