Af Leo Hansen – fortalt til Peter Winther Mogensen
Det er varmt lige nu her i Estland. Vi har dagligt temperaturer på 28-30 grader, og det ser ud til at fortsætte mindst ugen ud. Det gør køerne dovne, og vi har derfor justeret lidt på foderplanen, så fuldfoderet er blevet mere letfordøjeligt. På den måde håber vi at kunne dække køernes energibehov, selvom de æder færre kilo foder.
Det ser heldigvis ud til, at vores nye malkecenter er blevet godt ventileret, og at det isolerede tag kan holde den værste varme ude. Der er koldere inde i malkecentret, end i den gamle malkestald, og det er en fordel for både køer og de, der malker.
Malkestalden er ved at køre, som den skal. Vi skal fortsat optimere på malkningen og på hastigheden, men det tager vi stille og roligt i den kommende tid. I fredags holdt vi indvielse af anlægget for naboer, forretningsforbindelser og andre med tilknytning til bedriften. Det er en estisk skik, at bygherrer inviterer til indvielse, når et byggeri er færdigt.
Afgrøderne klarer sig
Jeg har været i Estland i en del år nu, og jeg har fortsat til gode at se en vandingsmaskine herovre. Jeg kan være i tvivl om, man overhovedet kan få en vandingstilladelse. I stedet forsøger mange at håndtere udsving i vejret ved at have flere hektarer per ko, end man eksempelvis kender til i Danmark. Herovre er det meget almindeligt, at et kvægbrug med 100 køer råder over 400 til 600 hektar.
Aktuelt er der stor spredning på, hvor tørt det er i Estland. Lige her på vores hovedejendom er vi ikke udfordret endnu. Vores ærter og majs står godt, men græsset er svedet af. Vi fik et første slæt under middel, og der står ikke et andet slæt klar. Usikkerheden ved græsset er en af årsagerne til, at vi dyrker så mange ærter til helsæd. De skal formentlig skårlægges og snittes om en måneds tid.
Der er nogle byger på vejrudsigten og kommer de rent faktisk, vil vores ærter, majs og korn kunne klare sig. Det ser værre ud 20 kilometer væk, hvor vi har vores kvieejendom. Der er det meget tørt lige nu.
Vi hører fra flere steder – både i Estland og ude i Europa – at der er mangel på foder eller vil opstå mangel på foder. Selv har vi heldigvis grovfoder nok, så vi skal nok klare den. Men hvis andre mangler foder kan det måske reducere mælkeindvejningen og give støtte til, at mælkeprisen stiger igen?
Lige nu får vi 42 eurocent per kilo mælk svarende til 3,13 kroner per kilo. Mælkeprisen er stabil, nedadgående ligesom i Danmark. Vi håber, at bunden snart er nået og prisen kan stige igen.
Faktaboks
Fakta
- Gården Oü Härjanurme Mõis ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
- 1.100 køer, Holstein
- Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret
- 4,05 fedt 3,45 protein
- Leverer til mejeriselskabet Rokiskio
- 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
- 40 ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
- Ejer: DanEsti
- Driftsleder: Leo Hansen, 44 år
Relaterede artikler
Kommentarer