Mollerup Mølle tilbyder nu en ny blanding til goldkøer. Det er et premix med høj AAT til close-up goldkøer. Den nye blanding vil gøre det nemt at lave en blanding med højere AAT til close-up-køerne, hvilket i forsøg har resulteret i en højere mælkeydelse i første del af laktationen.
Opstarten med høj AAT og ekstra protein i cose-up perioden kan måske spare protein set over hele laktationen.
Premixet blandes med majsensilage i foderblanderen så 40 procent af tørstoffet udgøres af premix og 60 procent af tørstoffet udgøres af majsensilage, og dermed bliver det måske ikke bare teoretisk, men også praktisk muligt at efterleve en ny sammensætning af goldkofoderet, der i forsøg på Dansk Kvægforskningscenter har vist effekt på mælkeydelsen..
Kort fortalt fik køerne ekstra AAT fra majsgluten og kartoffelproteinkoncentrat og højere kraftfoderandel i close-up perioden. Det resulterede i øget foderoptagelse og 3,9 kilo mere mælk per dag i de første fire uger af laktationen sammenlignet med kontrollen. Råmælksmængden blev reduceret, men råmælken havde højere koncentration af protein. Forskellen i fodringen lå i AAT-indholdet i foderet i close-up perioden.
- Jeg tør ikke love, at alle mælkeproducenter kan hæve mælkeydelsen med 3,9 liter mælk, for besætningen på Danmarks Kvægforskningscenter er jo speciel, men det viser en retning, siger Niels Bastian, chefkonsulent hos Seges.
TIMINGEN ER DET NYE
At køerne har brug for mere protein og energi op mod og omkring kælvning er ikke nyt, men det er sammensætningen og timingen, der er det nye i forsøget.
- Køerne rammes mere af sygdomme omkring kælvning, og derfor er det vigtigt med et godt immunforsvar, og immunforsvaret bruger bjerge af aminosyrer, som de jo har fået i forsøget med det ekstra AAT, uddyber Niels Bastian.
Han ser også fordele i forhold til miljøudfordringen med ammoniak.
- Jo mere protein foderet indeholder, des større ammoniakudledning. Mange tør ikke sætte proteinindholdet lidt ned igennem laktationen, fordi de er bange for at miste mælkeydelse. Meget proteinforbrug er psykologisk – og her har vi måske et værktøj, hvor man kan give ekstra protein i tre uger i stedet for at overfodre i hele laktationen, siger han.
SPECIALBLANDING
En af udfordringerne er, hvordan man kan lave close-up rationen med ekstra AAT i praksis. Det kan være svært at ramme den rigtige sammensætning, når man skal bruge små mængder af hver ingrediens. Derfor håber Niels Bastian, at man kan få grovvarehandlen til at lave et kraftfoderprodukt med det rette indhold, som blot kan blandes med majsensilage.
Relaterede artikler
Kommentarer