Det var absolut en af årets største maskinnyheder, da Kuhn forleden fortalte, at firmaet viser sin markrobot Karl frem på Agritechnica i Hannover til november.
Selve nyheden er egentlig ikke overraskende.
Kuhn er verdens største producent af landbrugsredskaber og er til stede i omkring 110 lande.
Mere om dette tema
Ved at producere sin egen markrobot som trækkraft og ’hjerne’ foran redskaberne, placerer Kuhn sig i en helt ny og stærk position i forhold til traktorproducenterne og deres ønske om at blive full-line på redskabssiden.
Kortene er så at sige blandet på ny i et spil, hvor traktorproducenterne nu for alvor kommer under pres fra Horsch, Agxeed, Krone og Lemkens robot-samarbejde og senest også Kuhn.
Kuhn: Ikke en traktor, men noget mere…
Kuhn har ikke oplyst meget om Karl og kun vist et enkelt billede frem, der fortæller, at den kører på bælter.
Selve udviklingsprojektet begyndt for syv år siden og har involveret fire generationer af prototyper frem mod den løsning, der vil stå klar i Hannover i november.
Kuhn har understreget, at der ikke er tale om en traktor.
Kuhn er som nævnt en redskabsproducent, og Karl er så at sige født ud af redskabernes behov og skal ses som det sidste led i en samlet løsning til planteavlerne.
Uden at være præcis omkring robottens funktion har Kuhn også gjort det klart, at Karl kan meget mere end at trække et redskab.
Kuhn har også præciseret, at Karl vil være let at betjene, overvåge og flytte mellem marker.
Forvent ægte autonom løsning
Kuhn peger også på det europæiske marked som det første sted at lancere Karl.
Det kunne tyde på en robot, der passer bedre til tre-fire-fem meters arbejdsbredde end 10-12 meter på de tunge opgaver med for eksempel jordbearbejdning og såning.
Simpelthen fordi det passer bedst til bedriftsstørrelserne på det vesteuropæiske marked, hvor lønomkostningerne er størst og betalingsevnen for en markrobot derfor størst.
Hvornår Karl kommer på prislisten og vil kunne bestilles, er Kuhn ret lukkede omkring.
- Der kommer til at gå nogle måneder eller år, men ikke et årti, har Kuhns administrerende direktør Thierry Krier udtalt til flere medier.
Sidst, men ikke mindst, kan vi forvente en ægte autonom løsning, der i første omgang vil køre på diesel og på sigt el og ikke kræver fysisk tilsyn i marken.
Det har Kuhn nemlig allerede præsteret med sit fuldautomatiske fodersystem Aura til kvæg.
Aura opfylder alle krav til denne maskinkategori i EU´s maskindirektiv og er CE-mærket.
Tidsforbrug: fem minutter hver femte dag
LandbrugsAvisen var som eneste danske landbrugsmedie med til verdenspremieren på Kuhn Aura på det franske kvægbrug La Corderie sydøst for storbyen Nantes i det sydvestlige Frankrig.
Aura navigerer ved hjælp af RTK-GPS, omdrejningstæller på hjulene og geofencing samt en ruteplanlægning udført af specialister fra Kuhn. Nærsikkerheden varetages af Lidar og ultralydssensorer.
Udviklingsarbejdet tog syv år, og her var sikkerheden ifølge Kuhns R&D-team den klart største udfordring.
På testfarmen med 300 årskøer, hvor Aura foreløbig har kørt over 4.000 timer, bruger de fire ejere normalt kun fem minutter hver femte dag på at tanke Aura og tørre sensorerne af med en klud.
Den sparede tid på fodring bruger de fire ejere først og fremmest sammen med deres familier samt på et markbrug med 430 hektar med både foder- og specialafgrøder.
Faktaboks
Kuhn og robotterne
- Mens oplysningerne om Kuhns nye markrobot Karl er sparsommer, har LandbrugsAvisen og fagmagasinet KVÆG har mulighed for at se Kuhns første robot, fodringsrobotten Aura, i drift på et fransk kvægbrug.
- Læs mere her på hjemmesiden i de kommende dage om, hvad Kuhn Aura kan med verdens første fuldautomatiske fodringssystem i storskala.
Relaterede artikler
Kommentarer