Af Søren Lykke-Jensen, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Selvom der er faldet regn flere steder i landet på det seneste, er der forsat store dele af landet, der er hårdt ramt af tørken. Det er især naturarealer med overdrev og hede, der er hårdest ramt, hvor det er nødvendigt at sikre, at kvæget har nok at leve af. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at tage kvæget helt væk fra arealerne.
Foder nok? Søg eventuelt dispensation fra pleje af græs reglerne
Landbrugsstyrelsen har åbnet op for at dispensere for kravene i såkaldte PLG-ordninger. Det betyder konkret, at der nu er en generel dispensation for forbud om tilskudsfodring. Du skal dog huske at søge tilladelse til tilskudsfodring hos kommunen, hvis det areal, der tilskudsfodres på, er §3 areal.
Der kan også søges dispensation for ændring fra fast dyretryk til synlig afgræsset og om at kunne tage dyrene væk fra arealet. Henvend dig eventuelt til din rådgiver.
Foldskifte
Har du mulighed for at skifte folde, er det en meget god ide at gøre det her i juli. Dels for at sikre en bedre genvækst, når regnen forhåbentlig kommer, og dels for at undgå, at dyrene får for stort smittepres fra parasitter. Det kan være arealer hvor der har været taget slæt som inddrages.
Parasitter – behandl med omtanke
Selvom du foretager foldskifte og sørger for lang hviletid mellem afgræsning på dine arealer, kan angreb af parasitter ikke altid undgås. Risikoen for for eksempelvis lungeorm blandt ungdyr er stor, når der har været en lang tørvejrsperiode som afløses af meget vådt vejr i en længere periode. Det er vigtigt, at du fanger de første signaler på lungeorm.
Symptomer på lungeorm er hosten fra dyrene, når du flytter lidt rundt med dem på marken og får dem til at løbe lidt. Ved symptomer skal dyrene behandles hurtigt, da lungeormsangreb kan være meget aggressiv. Du skal have dyrlægen til at ordinere et såkaldt ”pour on middel”, som du så kan behandle dyrene med. Husk at notere behandling i logbogen. Allerbedst er det er tage dyrene hjem til arealer nær ejendommen og foretage behandlingen der. Behandling med midler med lungeorm vil nemlig slå de mikroorganismer ihjel, der lever af og i gødningen fra dyrene. Og sker det på værdifulde naturarealer, vil meget af biodiversiteten gå tabt, da det tager meget lang tid før gødningen, ikke er ”giftigt” for mikroorganismerne længere.
Vand- og mineralstofforsyning
Mange arealer med afgræsning er baseret på naturlig vandforsyning i form af kilder. Vær opmærksom på om der til stadighed er vand nok til kvæget. Tørken kan nemlig få mange naturlige kilder til at tørre ud.
En sidste ting er at sikre at kvæget får nok mineraler. Vigtigste er selen og natrium nok.
Relaterede artikler
Kommentarer