Nye værktøjer skal hjælpe frugtavlerne mod sen forårsfrost

Nyt dansk projekt har som mål at give frugtavlerne en værktøjskasse til at minimere skader af sen forårsfrost.

Et nyt dansk projekt har som mål at udvikle løsninger for dansk frugtavl til at beskytte produktionen mod sen forårsfrost.

Det fortæller Gudp (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) på deres hjemmeside. Deltagere i projektet er Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Hortiadvice, Kærsbo Frugtplantage og Egeby Frugtplantage.

Risikoperiode bliver længere

Baggrunden for projektet, der har fået navnet FrostProInno, er, at de lunere forårsmåneder og en tidligere blomstring er et voksende problem for dansk frugtavl, der i stigende grad oplever uoprettelige senfrostskader på de sårbare blomsterknopper.

Som en effekt af de stigende vinter- og forårstemperaturer springer blomsterknopper nemlig tidligere og tidligere ud i foråret og mister derfor tidligt deres frosttolerance. 

Den tidligere blomstring modsvares ikke af en tilsvarende tidligere dato for forårets sidste nattefrost, hvilket betyder, at perioden med risiko for frostskader bliver længere.

Risikoen for frostskader i danske frugtplantager forventes derfor at blive øget betydeligt fremover, fortæller Gudp.

Værktøjskasse til avlerne 

I projektet er hensigten at frembringe flere forskellige værktøjer (se boksen), der både skal udvikles og/eller demonstreres for at udbygge viden om effekten.

- Vi skal helst ramme noget, der giver mening økonomisk såvel som miljømæssigt, men også noget, som avlerne finder tilstrækkeligt effektivt, og som nemt kan implementeres i driften.

- Vi ser både på løsninger, der kan forsinke blomstringen i det tidlige forår såvel som løsninger, der kan forstærke blomsterknoppen, så den bedre kan modstå frosten. Derfor har vi i projektet forskellige arbejdspakker, der skal tænkes som en værktøjskasse, som avlerne kan bruge, fortæller Martin Jensen, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der er leder af projektet.

FrostProInno er skudt i gang i august 2023 og afsluttes medio 2027. Gudp har bevilget ca. 6,2 mio. kr. til projektet.

Faktaboks

FrostProInno, tre værktøjer testes

  • 1. Her testes virkningen af såkaldte forstærkere. Forstærkere er eksempelvis en vegetabilsk olie, der forsegler knoppen, hvilket reducerer iltoptaget og forsinker blomstringen.
  • 2. Evaluering af effektivitet, kapacitet og de økonomiske perspektiver i nyudviklet tågesystem til frostbeskyttelse:
  • 3. Undersøgelse af muligheden for at styrke blomsterknoppers hårdførhed og forsinke blomstringen ved at udnytte sortsforskelle og bruge grundstammer, der påvirker blomstringstidspunktet.

Udover ovennævnte undersøger FrostProInno også, hvordan man skaber mere præcis information om mikroklimaet i forbindelse med frostbegivenheder for at blive bedre i stand til at forudsige risikoen for frostskader og anvise forebyggende tiltag.

Desuden vil forskerne i projektet bruge målingerne af fysiologiske og biokemiske ændringer i blomsterknopperne fra forsøgene til at udvikle mere præcise indikatorer for frostfølsomhed, for herigennem at forbedre forårsfrostvarslingen.

Projektet vil primært fokusere på æble som hovedmodel, men også inddrage pære.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.