Landmand har høstet første triticale: - Jeg havde nok frygtet at det var værre

I Harlev vest fra Aarhus tog man i weekenden hul på høsten, da triticalen kom i hus. Udbyttet var ikke prangende, men landmand Henrik Jørgensen havde frygtet at det var endnu værre.

- Nu regner det igen, så nu er høsten sæt på pause, siger Henrik Jørgensen.

I weekenden fik han ellers høstet triticale på hans bedrift Frøkjærgård i Harlev vest fra Aarhus. Her driver han 245 hektar planteavl, hvor han dyrker vårbyg, vinterhvede, triticale og græs til hestefoder. 

Triticalen var først

Henrik Jørgensen var ikke bare den første til at sende et billede ind af triticale-høsten til årets Skyd Høsten konkurrence, det var også den første afgrøde, han fik hevet hjem på bedriften. 

I weekenden tog de nemlig hul på årets høst, da der var triticale på mejetærskerens menu. Det blev høstet med en vandprocent på omkring 18, men udbyttet er ikke noget at skrive hjem om fortæller Henrik Jørgensen:

- Det er lige omkring seks ton, og det plejer at give noget mere. Det er i hvert fald 25 procent under den normale høst, siger Henrik Jørgensen.

Men når han ser på, hvordan året har været, så er han ikke særligt frustreret over udbyttet. Snarere tværtimod.

- Efter at vi er kommet i gang, er jeg ikke overrasket negativt. Det lyder selvfølgelig mærkeligt at være glad for en lille høst, men jeg havde nok frygtet, at det var værre, siger han.

Der blev høstet både lørdag og søndag på bedriften, men der mangler stadig noget af triticalen, inden hvede og vårbyg står for tur. Men som så mange andre venter Henrik Jørgensen på bedre høstvejr, inden han kan komme i gang igen. 

Landmand gennem mange generationer

Henrik Jørgensen fik hjælp til høsten af sine to sønner, og landbruget løber da også i familiens årer.

Henrik Jørgensen er selv 11 generation på bedriften, som han overtog efter sin far i 2001, og hans egne sønner ser også ud til at fortsætte traditionen, da de begge to er ved at uddanne sig til landmænd. 

- Her fra første juli er de faktisk ansat som elever begge to, siger Henrik Jørgensen og tilføjer, at det kun er for en kort periode inden, at den ene af sønnerne skal tilbage til skolen. 

Næste generation i oplæring

Selvom Henrik Jørgensens far videregav Frøkjærgård for efterhånden en del år siden, så hjælper han stadig til i driften.

Under høsten har han også været at finde i marken, hvor han blandt andet er ved at lære den næste generation op i høstens kundskaber. 

- Min far hjælper også til. Han er ved at træde lidt ud af det, så han er i gang med at lære den yngste at køre mejetærsker. Det er ham, der skal overtage den tjans. Der blev jeg så sprunget over, griner Henrik Jørgensen, som ikke virker til at være ked af, at det bliver hans søn, som får overdraget nøglerne til mejetærskeren fra bedstefar. 

- Vi samler lidt halm også til det lokale varmeværk, så det plejer at være mig, der står for det. Det er ikke noget nyt, at det ikke er mig, der skal køre mejetærsker. Der er også rigeligt at lave, når først at høsten er kommet i gang.

Faktaboks

Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du 

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst: 

  • Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
  • Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.

Emneord Skyd Høsten 2023

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.