Da Väderstad mærkede en efterspørgsel på større såbedsharver fra især de helt store landbrug, valgte den svenske specialist i redskaber til jordbearbejdning og såning at starte med et blankt stykke papir og en lang ønskeliste til funktionaliteten.
En af udfordringerne med store bedrifter er blandt andet klimatiske forskelle og varierende bonitet på tværs af det samlede markareal.
Så en såbedsharve til store bedrifter skulle kunne håndtere disse forskelle gennem hurtig tilpasning til de aktuelle forhold i marken.
Derfor står nyhederne også nærmest i kø på den nye NZ Extreme i arbejdsbreddet 12,5 og 14,25 meter.
Den femledede harve har i den største version 12 dæk i dimensionen 400/60 15.5 med selvrensende mønster i offset-placering i bogier i rammen for at sikre stabilitet, bæreevne og dybdestyring i hele arbejdsbredden.
Med størrelsen fastholdes jordskånsomheden og dermed vækstbetingelserne for den kommende afgrøde.
Alle væsentlige indstillinger af harven samt ind- og udklapning foretages via kontrolboksen i traktorkabinen.
Det gælder ind- og udfoldning, aggressiviteten i de to crossboards og dybdeindstillingen.
Kraftige og tydelige visere på harvens viser den præcise arbejdsdybde.
Arbejdsdybden styres på tværs af de fem sektioner med et nyudviklet og patenteret vægtoverføringssystem fra midter- til ydersektionerne med hydraulik og fjedre, som er selvregulerende.
Til harven har Väderstad desuden udviklet Extreme-tanden med et nyt fæste.
Tanden er ifølge Väderstad ca. 30 procent mere stiv og markant stærkere end andre tænder til såbedsharver.
Det sikrer en meget intens jordbearbejdning og meget lang holdbarhed.
Ifølge Väderstad har der ikke været en eneste knækket tand, da fem prototyper af NZ Extreme til sammen testharvede 22.000 hektar.
Tænderne er placeret på seks rækker med en tandsporsafstand på 7,2 cm.
NZ Extreme har desuden nyudviklede sporløsnere, tilpasset de helt store traktorer med et effektbehov på mindst 450 hk for 1425'eren.
Hvad jordbearbejdningen angår, har Väderstad inddelt harven i tre bearbejdningszoner.
Forreste zone består af kraftige crossboards med tværafstivning til den indledende afretning.
På midtersektionen kan Extreme-tænderne udstyres med tre forskellige typer af spidser, fra den helt smalle spids til gåsefødder, herunder mulighed for hardox-forstærkning.
Til den afsluttende finish-sektion kan der vælges mellem fire efterredskaber: et let crossboard, enkelt- og dobbeltrækket fingerharve og rotorsmuldrer.
Efterredskaberne kan kombineres på flere måder.
Ind- og udfoldning sker i to trin, hvor ydersektionerne foldes ind over mellemsektionerne, som derefter rejses på begge sider af midtersektionen.
Trods sin størrelse opleves harves som let og sikker at køre med på vejen og holder sig inden for de lovlige EU-transportmål.
Skal maskinfører Jens Skovhus fra Driftsfællesskabet Stougaard I/S på Fyn pege på et enkelt minuspunkt ved harven, peger han på smøreskemaet.
Selv om smørepunkterne er med 200 eller 2.000 hektars interval, undgår man ikke at skulle ud med fedtsprøjten dagligt, dertil er kapaciteten i harven simpelt hen for stor, når der køres med 10-11 km/t og en arbejdsbredde på godt 14 meter.
Men først og fremmest roser Jens Skovhus den nye harve for jordfølgeeenskaberne:
- Den bøjer jo som en flitsbue over bakketoppene, som han siger.
Hans erfaring med en af de fire Väderstad NZ Extreme, der er slutsolgt til dette forår, er, at den laver et virkeligt godt arbejde som følge af bearbejdningsintensiteten med en tandsporsaftand på blot 7,2 cm og de to crossboards foran og bagerst til henholdsvis udjævning og finish.
Men det intense arbejde kræver ikke bare en stærk, men også tung traktor med et seriøst markbid.
Driftsfællesskabets Claas Xerion 5000 er den rette til opgaven med 50/50 vægtfordeling, masser af vægt og muskler og tvillingmontering på begge aksler til at overføre dem.
Driftsfællesskabet Stougaard I/S bruger såbedsharven til at øge kapaciteten på sin Väderstad Spirit med ni meters arbejdsbredde.
Der dyrkes ca. 1.900 hektar på Midt- og Sydvestfyn.
En vigtig sidegevinst ved brug af såbedsharve er, at kapaciteten også stiger på de øvrige opgaver.
Både sprøjten, bigballepresseren og gyllevognen kan køre hurtigere og mere sikkert på jævne marker.
Læs mere i TraktorTech
Læs mere om baggrunden for den ekstreme harve og de første danske brugererfaringer fra det mest bøvlede forår i mands minde i TraktorTech, der udkommer i dag.
Relaterede artikler
Kommentarer