Samsons egen maskinhandler, Samson Agrolize, valgte i den grad en ny direktør med kendskab til navnet.
Igennem otte år har han rejst land og rige – og lidt til - rundt for at promovere landets største danskejede maskinproducents produkter som salgschef.
Men fremover har jobtitlen fået et hak opad i koncern-hierarkiet som nybagt direktør for Samson Agrolize efter, at den hidtidige direktør Søren Wistoft-Jensen har valgt at søge nye udfordringer i sit arbejdsliv.
Vi kommer tilbage til, hvordan den nybagte direktør Torben Larsen i sit privatliv også nørder med noget helt særligt Samson-maskinel, der vil få traktorsamlere rundt omkring i verden til at slikke sig om munden.
Først skal vi høre, hvad forskellen egentlig er på at rejse rundt og være fremtrædende salgschef i Samson-koncernen – og nu være direktør for forhandlerleddet, maskinhandler om man vil, hos Samson-koncernen.
- Tidligere rejste jeg mig meget med eksportmarkeder både nært og fjernt. Nu bliver det koncentreret om Danmark og Sverige. Selvfølgelig er servicesiden og brugtvognssalget faktorer, som jeg ikke havde så meget med at gøre før. Nu er jeg på den anden side af bordet og skal være ham, som lige skal høre på ham fra produktionsselskabet, siger han med et smil om den kommende med- og modspiller, der får hans nu gamle job.
Personalansvaret er også en hel anden liga for 44-årige Torben Larsen med ansvar for 70 medarbejdere i Danmark i Samson Agrolize A/S og 15 ansatte i det svenske pendant Samson Agrolize AB.
- Men heldigvis er der masser af god hjælp fra en mange gode og entusiastiske mellemledere og medarbejdere, som tager hånd om deres ansvarsområder, siger han.
Hvad er det mest spændende ved jobskiftet?
- Man kommer et skridt tættere ud på kunderne og lidt mere praktisk ud i, hvordan vores maskiner bliver brugt. Det ser jeg frem til, siger han.
Du har været i Samson i otte år nu – og tidligere ude i den store verden. Hvorfor fortsætter du i den danske maskinfabrikantbranche?
- Ja, jeg havde en del år, hvor jeg arbejdede rundt omkring for multinationale maskinproducenter. Jeg lavede bl.a. meget salgstræning hos Agco rundt i Europa og var hos Challenger Sales med deres høstmaskiner – og rent mejetærskersalg for MF i Polen. Og så kom jeg over til Claas og var deres mand for Danmark, Norge, Sverige og Island. Da jeg skiftede til Samson var det egentlig et ønske om at arbejde i en dansk virksomhed i stedet for at arbejde i de multinationale virksomheder. Dengang var Samson knap så stor. Den rejse Samson har været igennem, har jeg været en del af og fået lov til at bidrage til. Det er en rejse, som har båret frugt, hvor der er sket meget, lige fra at skille vores veje med Gøma, få Pichon med os og få Gøma med os igen. Jeg er da enorm ydmyg overfor rollen og stolt over at blive valgt. Det kom som et chok for alle, da det kom ud i mandags. Søren Wistoft har selv valgt, at han ville stoppe. Det kom som en overraskelse for rigtig mange. Der må jeg bare sige, at der har været en meget positiv tilbagemelding fra både kollegaer og omkringliggende netværk på det. Det er dejligt, siger han.
Hvad skal ændre sig i Samson Agrolize med dig som direktør?
- Det har været vigtigt for mig i hele processen at sige, at der ikke skal ske en masse nye ting. Det her er ikke et spørgsmål om dramatiske ændringer. Samson Agrolize har fået en rigtig god servicevirksomhed op og stå og løser det rigtigt fint og står stærkt overfor kunderne. Det er bare det, vi skal videreudvikle på. Der skal ikke laves revolutionerende om på nogle punkter. Det er vigtigt for mig at komme ind i virksomheden og lære kulturen at kende og komme godt ind i det og blive ved med det, siger han.
Er det én virksomhed i dag eller er det stadig et gammelt Gøma og et gammel Samson derinde?
- Vi har været igennem en udvikling, som har bragt virksomhederne sammen. Med sammenlægningen må man bare sige, at vi står som et stærkt team og har lært meget af hinanden. Der er blevet taget godt imod hinanden, og der en vilje til at servicere kunderne fra hele holdet, siger han.
Stadig traktortid
Du er jo sammen med din familie kendt for alle dine projekter med veterantraktorer. Bliver der stadig tid til det, spørger jeg – og så viser det sig om en ny vej til at snakke om Samson.
- Jeg har altid arbejdet og rejst meget – og bor nede mellem Horsens og Juelsminde. Jeg er vant til, at der ikke er så meget tid, men bruger den sparsomme tid, jeg har på enten familien eller traktorer. Jeg er ikke så god til at sidde i sofaen og se en aftensfilm. Der er projekter på bedring hele tiden. Aktuelt arbejder jeg på en Samson-traktor fra 1919, siger han og fortæller, at han helst har to-tre forskellige veterantraktor projekter i gang på samme tid, så hvis han går lidt død i løsningen af den ene, så kan han nok løse noget et andet sted.
Hvad er en Samson-traktor for noget?
- Det er en amerikansk traktor fra General Motors. De vågnede lidt sent op til bilproduktionen. I 1917 starter Ford sin produktion af Fordson-traktoren. Der var en røst om, at General Motors ikke skulle tabe det her. Man købte et firma fra Californien, Samson Sieve-Grip Tractor Company og ud af det starter man så produktionen af en Samson Model M, fortæller han entusiastisk.
Den bliver dog langtfra så succesfuld som Torben Larsens nuværende arbejdsgiver.
Den senere bilgigant opretholder kun produktionen af ”sin Samson” i tre år fra 1919-1922. Torben kan hele historien. Prismæssigt kunne man slet ikke være med i forhold til Ford, som tromlede derudaf med billig produktion på samlebåndet.
- Det er egentlig et mangeårigt ønske, at vi skulle have en Samson (på familiens traktormuseum, Morsø Traktormuseum red.). General Motors er en af de store mastodonter. Kommer man så til at arbejde for Samson, så bliver det lagt lidt ekstra kul i kedlerne – og så dukkede der en op på en auktion og så måtte man bide i det sure æble og få den hjem, griner han og fortæller, at der foreløbig ikke er en skrue og bøsning, der ikke er løsnet.
- Nu er bagenden sådan set klar. Motoren er jeg i gang med nu, så der er stadig nogle gode timer foran mig, siger han.
Relaterede artikler
Kommentarer