LVK undrer sig over høje gebyrer til griseproducenter

I disse dage tikker opkrævninger fra Fødevarestyrelsen ind i postkasserne hos griseproducenter, og de er meget høje, mener LVK-formand. Styrelsen påpeger dog, at gebyrerne dækker de faktiske omkostninger.

Mange griseproducenter oplever, at de årlige gebyrer Fødevarestyrelsen opkræver, har fået et hak op i år i forhold til sidste år.

Gebyrerne dækker blandt andet drift af Vetstat og flyttedatabasen.

Det høje niveau får kritik fra formanden for LVK, Peter Hjort Jensen.

- Der er sikkert lovhjemmel til at opkræve gebyrerne, men det er umuligt at gennemskue, hvordan beløbet er fremkommet og hvad det præcist dækker, lyder kritikken fra LVK-formanden.

Han fremhæver en griseproducent med seks CHR-numre. I 2022 lød opkrævningen fra Fødevarestyrelsen på 11.000 kroner. I år er regningen steget til 18.000 kroner.

Han kunne som minimum ønske sig en specifikation af beløbet og også gerne en forklaring på de timepriser han finder meget høje.

- Timepriser på 5.000 kroner for kontrol af grise ved eksport er i min og mine kollegers optik i den absulut høje ende, siger han.

Peter Hjort Jensen fremhæver også, at der ingen klagemulighed er over beløbet, ligesom regningen jo heller ikke kan vælges fra.

- Jeg anfægter som sådan ikke, at vi producenter skal betale omkostningerne, men så bør Fødevarestyrelsen gøre mere ud af at forklare, hvad beløbet dækker og hvorfor det er som det er, påpeger LVK-formanden.

FVST: Gebyrer dækker de faktiske omkostninger

Økonomichef hos Fødevarestyrelsen, Henrik Kundby, forklarer, at udgangspunktet for fastsættelsen er, at virksomhederne selv skal betale for udgifter for kontrol, der vedrører dem.

- Det drejer sig blandt andet om husleje, ledelse, transport og administration, forklarer han.

Dermed skal timeprisen dække de faktiske udgifter ved kontrolordningen. Der er separate regnskaber for hver enkelt gebyrordning.

Hver ordning skal være i balance set over en fire-årig periode.

- Vores årlige gennemgang af udgifterne har vist, at gebyrerne hidtil har været for lave. Derfor er de blevet hævet, lyder det fra Henrik Kundby.

Han tilføjer, at man på Fødevarestyrelsens hjemmeside kan finde et notat, der redegør for, hvad der indregnes i gebyrerne.

- Derudover stiller vi os gerne til rådighed for at forklare beregningerne, siger økonomichefen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle