Mælkeanlæg er en god hjælp til soen. Især i takt med, at der på landsplan ses en stigning i antal levendefødte pattegrise.
Dog skal man være opmærksom på, at det ikke er en løsning til ringe management.
»Du bør sørge for, at søerne har maksimal mælkeydelse, og når man så begynder at have kapacitetsproblemer og for mange ammesøer, så kan man overveje et mælkeanlæg«, siger Marie Louise Madelung Pedersen, seniorkonsulent hos Seges.
Hun fortæller samtidig, at ’hele 81 pct. af søerne i en afprøvning med stigende kuldstørrelse kunne fravænne flere end 15 grise, hvis de fik lov’.
Kræver opmærksomhed
Dorthe Poulsgård Frandsen, Teamleder i Husdyrinnovation hos Seges, fortæller, at de er i færd med en række undersøgelser omkring konsekvenserne ved brug af mælkekop.
Jo større kuldene er, jo lavere bliver fravænningsvægten for enkelte af pattegrisene. Resultaterne af undersøgelserne forventes klar i 2021.
»Ved store kuld er nogle grise mest ved soen, mens nogle kun er ved koppen. Det bør man som landmand være opmærksom på, da grisene ved koppen vil få en meget lav fravænningsvægt, som skal ’repareres’ senere i forløbet i klimastaldene«, pointerer Dorthe Poulsgård Frandsen.
Hygiejne
Det er afgørende med god hygiejne, for at anlægget kan fungere optimalt. Hvis mælk og foder ikke er frisk, drikker grisene mindre. Samtidig vil en føler, blokeret med skidt, ikke give mælk.
Louise Marie Madelung Pedersen fortæller, at det skal være muligt at have rengøringsrutiner til både blandetank og rørstreng, selvom anlægget har automatiske rengøringsrutiner.
Med andre ord skal det være muligt at tjekke op på hygiejnen manuelt, og selv se om blandetanken er ren. Det kan være en fordel med et foderkøkken i øjenhøjde samt rengøringsvenlige materialer.
Spild og restmængder
I anlæg uden flyder vil der være risiko for spild, eftersom grisene kan blive ved med at trykke og undlade at drikke, så det ryger over.
Der kan også sidde store restmængder i rørstrengen. De skal spules ud eller gives til ældre grise.
KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 AF OVERSIGTEN
KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 2 AF OVERSIGTEN
Redaktionens deadline for denne artikel: April 2020
Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle mælkeanlæg, der forhandles i Danmark.
Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre mælkeanlæg på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk
Faktaboks
5 gode råd
- Mælkeanlæg er ikke et quick-fix til dårligt management
- Mælkeanlæg kan øge soens pasningsevne og reducere antallet af ammesøer
- Det skal være muligt at rengøre anlægget manuelt
- Undgå spild og restmængder
- Minimer dine driftsomkostninger
Relaterede artikler
Kommentarer