Hvis Jonas Aagren Larsen skulle brødføde hele besætningen af blonde d’Aquitaine med wrap, skulle der 500 wrapballer til.
- Det er godt nok mange penge i plastic, siger han.
I stedet laver han ensilage i stak og giver dem tørt hø for resten. Der skal nemlig slet ikke de samme mængder af plastic til, og det er bedre for økonomien. For selv om man ikke har kødkvæg for at tjene penge, skal man helst heller ikke sætte for mange over styr, mener han.
Den 30-årige landmand driver en kødkvægbesætning sammen med sin far. Hans egne dyr udgør 18 køer plus opdræt.
Egne maskiner
Han har stort set alt det udstyr, der kan komme på tale at bruge til fremstilling af foder. Det vil sige snittervogn, combiwrapper, mejetærsker med mere.
- Plastic er ikke rigtig på mode længere. Jeg tror heller ikke, at prisen kommer så langt ned, at jeg vil begynde at lave wrap til mig selv igen, siger han.
Derimod kan han godt lave wrap til andre, hvis de ønsker det. Til gengæld vil han gerne etablere et par køresiloer på gården.
- Det er ikke det helt store at lave selv, siger han.
Han kunne også godt tænke sig ’noget nyt staldværk’.
Køerne går i dybstrøelse i ældre bygninger, og det er ikke særlig praktisk indrettet.
- De gamle huse er fyldt helt op. Der er over 75 dyr på stald, og jeg kan nok spare et par timer om dagen ud af de 4-5 timer, jeg bruger, hvis vi bygger nyt, siger han.
Den ekstra tid kan han sagtens få til at gå, da han både har fuldtidsjob hos en mælkeproducent og kører ud med diverse maskiner, inklusive mejetærsker, for ikke at tale om tid til deltagelse i dyrskuer med mere.
Inseminerer selv
Udstilling og dyrskuer er noget af det, Jonas Aagren Larsen går op i, også på avlssiden.
Han kan selv inseminere og begynder, mens dyrene er på stald, gerne omkring nytår, så de kælver, når de er kommet ind om efteråret. Så når kalvene også at være så store, at de får noget ud af det, når de kommer på græs om sommeren.
Han bruger gerne franske tyre, som han vælger fra et katalog, og så henter hjem.
- Jeg har min egen mening om, hvilke tyre der vil være de rigtige, siger han.
Efter at han sidste år fik Heatime, er der stor succes med drægtighederne. De er sværere at se på kødkvæg end på det malkekvæg, han passer, fordi en ko med en kalv ved sin side ikke viser så stærk brunst som en ko uden.
(Rubrik ændret 17/8, så den matcher med video)
Læs mere i Magasinet Kødkvæg 4 2023, der netop er udkommet
Relaterede artikler
Kommentarer