Video: 'Det er lidt bøvlet, men så kopierer ingen den gode idé'

Konceptet, hvor kartoflerne høstes direkte i kasser og bakker, som sættes frem i butikkerne uden at skulle omorganiseres yderligere, er med til at gøre de nye kartofler til et partnerskab mellem Mejnerts og butikkerne.

Kartoffeloptageren er ikke af nyere dato, men til gengæld specialindrettet hos Mejnerts. Der er plads til kasser og bakker, og der er en vægt. Kartoflerne falder direkte fra jordkæden og ned i bakkerne, mens Kasper Mejnertsen holder øje med, hvad vægten siger og sørger for, at knoldene fordeles ordentligt.

- Der er mange i dag, lyder det fra Peter Mejnertsen, mens hans hænder flittigt sorterer sten, moderkartofler og overstørrelser fra, i takt med at knoldene passerer forbi på båndet.

Ændrer sig hurtigt

Væksten er godt i gang lige nu, efter at varmen er kommet, og det er tydeligt at se, at udbytterne stiger dag for dag. Hver morgen klokken fem er et hold på fire i marken for at tage friske kartofler op, for med nye kartofler er friskhed en nødvendighed. Derfor har Kasper og Peter Mejnertsen udviklet konceptet, hvor de leverer kasser med kartoffelbakker direkte til butikkerne, helst dagligt. Butikken skal ikke gøre meget andet end at sætte den færdige kasse i et stativ og klappe låget op, da kartoflerne præsenterer sig flot i bakkerne. Kasserne er en del af displayet, kartoflerne tager sig knaldgodt ud, og der er allerhøjst seks timer fra optagning til butik.

Kilo per meter

Når Peter Mejnertsen i denne tid dagligt skal finde ud af at sætte en fair pris på de nye kartofler, handler det i meget høj grad om, hvor mange kilo han og broderen Kasper høster per løbende meter.

- Det er helt hardcore det, vi måler på. Det er det tal som afgør, om vi tjener penge på kartoflerne eller ej, siger han.

For tre måneder siden midt i februar blev de første kartofler lagt i jorden under fiber og plast. For tre uger siden begyndte brødrene at tage de første kartofler op - dagen før Store Bededag.

- Udbyttet er lille i starten, så prisen er over 100 kroner per kilo, men lidt efter lidt falder den, og den ændrer sig meget hurtigt, siger han.

Mejnerts Mølle og Mejnerts Landbrug

  • 1.300 hektar økologisk planteavl med korn, markfrø, kartofler, raps
  • Ejere: Niels Mejnertsen (far), Kasper Mejnertsen og Peter Mejnertsen, ejer hver 1/3
  • 12 ansatte inkl. ejerleder
  • Kasper Mejnertsen er 33 år, agrarøkonom, gift med Emilie og har børnene Jeppe på 6, Freja på 5 og Søs på 3 år
  • Peter Mejnertsen er 32 år, uddannet landbrugsassistent og markedsføringsøkonom. Gift med Pernille og har børnene William på 5, Emmelie på 3 og Ella på 0

Mange omkostninger

Prissætningen er en svær opgave, især når prisen ændrer sig så hurtigt. Peter Mejnertsen ringer gerne lidt rundt og hører, hvad butikkerne får tilbudt nye kartofler til. Så regner han på udbyttet per løbende meter og udgifterne til kasser, bakker, levering med mere og bestemmer prisen.

- Det er vigtigt, at vi er tro mod vores koncept, og at vi har ekstra omkostninger, fordi vi er økologer. Det sætter sig i prisen, forklarer han.

Derfor er prisen ikke altid lavere end konkurrenternes pris, men butikkerne kan sagtens finde på at foretrække Mejnerts kartofler, fordi der følger mange fordele med.

Partnerskab

Konceptet med kasser og bakker er strengt opbygget. Det er med til at skabe et partnerskab med kunderne, men også en forpligtelse for Peter og Kasper til at tage kartofler op og levere seks dage om ugen.

- Nye kartofler skal være friske og det med, at det er lidt bøvlet, er jo nok også med til, at der ikke lige er nogen, der kopierer vores koncept, siger Peter Mejnertsen.

Faktaboks

  • Med det årlige initiativ FremtidensLandmand ønsker vi at inspirere ved hylde nogle af de mange landmænd rundt om i landet, som tænker i nye, stærke forretningsmodeller og som arbejder målrettet med bæredygtighed, teknologi og/eller afsætning.
  • Vi følger de tre vindere af FremtidensLandmand løbende et år efter kåringen.
  • FremtidensLandmand er sponsoreret af Bridgestone, Jyske Bank, SAGRO, Yara og Agromek.

Emneord

Fremtidens Landmand 2023