Tilvækst, tilvækst, tilvækst.
Det ord har stået højt i bevidstheden i de 50 år, Jørgen Astrup har holdt kødkvæg.
Allerede da Jørgen Astrup og hans hustru Karen i 1973 overtog hendes barndomshjem ved Solbjerg, satte de lidt krydsninger ind i staldene, hvor der før havde været malkekvæg. Kvæget var i det små, for dels fik de fire børn at tage sig af, dels var han ved at opbygge en tømrervirksomhed – AK Byg.
Tilvækst
Det var først 15 år senere i 1988, at de købte de første simmentalere på Fyn – en race, som blev en passion for Jørgen Astrup. Den var nøje valgt, fordi den kunne producere noget kød og samtidig var en godmodig race.
- Jeg var med til at starte lokalforeningen Simmertaler-foreningen Midtjylland i 1990 og har været i bestyrelsen siden 1992, men nu stopper jeg også, siger den 77-årige kødkvægavler, der stadig har fem ammekøer plus opdræt.
Undervejs blev det også til 10 år i Dansk Simmentals bestyrelse, hvor han var i avlsudvalget og ansvarlig for dyrskuer.
I februar blev han da også af Dansk Simmental indstillet som årets ildsjæl hos Dansk Kødkvæg.
Glad for dyrskuer
Lige fra starten havde avl og dyrskuer hans erfaring.
- Vi gik efter tilvækst, og det er også meget vigtigt. Vi har altid brystet os af, at Simmental er den race, der har størst tilvækst, siger han.
Derfor har han også personligt brugt mange penge på at købe sæd, der kunne give avlsmæssig fremgang.
Tre gange gennem tiden er det da også lykkedes at komme gennem nåleøjet og lave tyre, der blev tappet i foreningen. Fokus har dog også flyttet sig lidt siden starten.
- Der er nok nogle, der gik hen og fik meget store kalve. Det er gået lidt for vidt, for det er vigtigt, at køerne kan kælve selv.
Læs mere i Magasinet Kødkvæg 3, der udkommer 30. maj 2023
Relaterede artikler
Kommentarer