På Lolland er der blevet taget hul på høsten af vårbyg, mens man hos virksomheden Mejnerts på Vestsjælland høstede vinterrug. Begge afgrøder bliver høstet tidligt på grund af tørken. Ugens bedste billede blev dog et af en strandsvingelhøst.
På bedriften Lille Stensgaard & Orehavegaard I/S ved Harpelunde på Lollands vestlige tip har man i denne uge taget hul på høsten af vårbyg, da Jeppe Christiansen sammen med resten af høstholdet fik høstet 21 af de i alt 209 hektar med maltbyg af sorten Laureate.
Høsten er faldet tidligere end vanligt, og det skyldes den særlige varme sommer, vi har haft, fortæller Jeppe Christiansen, der er medejer af bedriften på Lolland.
- Høststarten i vårbyggen er i år nok en uge til halvanden tidligere end normalt, hvilket skyldes en tørkestresset afgrøde, siger Jeppe Christiansen.
Høsten af vårbyg faldt en uge til halvanden tidligere end normalt på Lolland, men det har man ikke noget imod, da det betyder, at man kan fordele høstkapaciteten over en længere periode, fortæller Jeppe Christiansen, der er medejer af bedriften. Foto: Jeppe Christiansen
Høster til egen mølle
Nord fra Harpelunde har Mejnerts høstet vinterrug for første gang i år. Bedriften omfatter et økologisk markbrug på 1.200 hektar, og en del af høsten indgår i Mejnerts egen melproduktion, som bliver afsat til detailhandlen.
- Vinterrugen er brødrug, hvoraf vi maler en del af det til mel i vores egen mølle. Vi valgte at gå i gang i går på sandjord på grund af vejrprognosen med udsigt til ustabilt vejr og nedbør næste uge, og dermed risiko for at faldtallet bliver for lavt, siger Kasper Mejnertsen, som er medejer af Mejnerts og driftsleder for markbruget.
Kasper Mejnertsen blev den første til at sende et billede ind af rughøsten, da han sammen resten af holdet fra bedriften på Vestsjælland startede på høstarbejdet. Foto: Kasper Mejnertsen.
Dronebillede blev ugens bedste
Ugens bedste høstbillede er taget af Kristine Birka, som havde sin drone i luften, mens Driftsselskabet Sørup I/S høstede strandsvingel.
Hun har tidligere arbejdet professionelt som fotograf i København, men i løbet af de sidste par år har hun kørt rundt i Europa i en campervogn og taget landsskabsbilleder af alt fra flade heder til høje bjerge. Men motiverne, der findes i Danmark, syntes hun dog stadig er noget helt særligt.
- Lyset er mega smukt i Danmark om sommeren, og det er interessant, siger Kristine Birka.
Kristine Birka syntes at lyset i Danmark er særligt smukt, og at samarbejdet i høsten skaber et godt motiv for hendes fotografier. Foto: Kristine Birka.
Høsten som motiv
Hun rykkede derfor teltpælene op, og flyttede ud af København og lejede sig ind på Giesegaard, der ligger på Sjælland mellem Køge og Ringsted. Her blev hun interesseret i landskabsbilleder, og da hun senere flyttede ind som nabo til Sørup Herregaard, faldt hun for høsten som motiv for hendes fotografier.
- Jeg syntes, at samarbejdet i høsten er rigtig spændende. Det at se mejetærsker og kornvogn arbejde sammen giver et særligt liv i billedet, som der ikke altid er i landskabsbilleder.
Faktaboks
Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du
Skyd Høsten Bedst:
Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.
- Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
- Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
- Ugevindere trækkes fra uge 28.
Skyd Høsten Først:
- Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort på 500 kr. til SuperGavekortet.
- Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
- Vi mangler at få indsendelser på vinterraps, vinterhvede, havre, tricitale og hestebønner.
Vi trækker lod blandt alle andre indsendte billeder og videoer om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.879 kr.Sådan deltager du:
- Indsend dine billeder og video på: landbrugsavisen.dk/skyd-2023. Her kan du også læse betingelserne for konkurrencen.