Trodser lavere udlånsaktivitet: DLR Kredit lander hidtil bedste halvårsresultat

Bundlinjen i landbrugets realkreditselskab steg massivt i årets første seks måneder.

DLR Kredit øger sin bundlinje med over 400 millioner kroner i de første seks måneder af 2023 i forhold til sidste år.

798 millioner kroner før skat lander overskuddet på, hvilket er det hidtil bedste halvårsresultat siden DLR Kredit blev stiftet i 1960.

Det er ikke mindst et positivt afkast på realkreditinstituttets fondsaktiviteter på 283 millioner kroner, som bidrager til fremgangen.

For samlet har DLR Kredits udlånsaktivitet været på et mere afdæmpet niveau i forhold til samme tidspunkt sidste år, hvor rentestigninger gjorde konvertering af lån attraktivt.

Landbruget indhentede eksempelvis flere lånetilbud i 2022 hos landets realkreditinstitutter end det samlede antal i 2020 og 2021.

Renterne har stabiliseret sig på et højere niveau end i 2022, og det betyder, at DLRs bruttoudlån var på 13,2 milliarder kroner i de første seks måneder af 2023 mod 22 milliarder i samme periode i 2022.

- Den positive udvikling i kundernes kreditkvalitet, der har præget de seneste år, er forsat gennem første halvår trods inflation og et højere renteniveau. Det aktuelle restanceniveau er således på det laveste niveau i 15 år, og DLR har ikke netto realiseret tab i første halvår, siger administrerende direktør Jens Kristian Møller i en kommentar til regnskabet.

Godt udgangspunkt for landbruget

Landbruget står for næsten 51 procent af det samlede udlån, og DLR Kredit har trods dårlige prisforhold i landbruget ikke de store forbehold over for landbruget i regnskabet.

Dog skaber høsten i år lidt usikkerheder.

- For planteavlen er der for nærværende usikkerhed om størrelsen og kvaliteten af den igangværende høst, ligesom prisforventningerne er behæftet med nogen usikkerhed. Samlet er det dog vurderingen, at landbruget – ikke mindst i lyset af de senere års gode indtjening – har et godt udgangspunkt for de kommende år trods periodiske udfordringer med bytteforholdene, siger Jens Kristian Møller.

Kigger mod andet end landbrug

Ved udgangen af marts stod landbruget for 50,9 procent af udlånet, 43,4 procent var rettet mod erhvervsejendomme, mens boliger stod for 5,7 procent af det samlede udlån.

Det var først i 2001, at DLR Kredit kiggede ud over landbruget og rettede øjnene mod erhvervsejendomme, og de vil også gradvist fylde mere i udlånsporteføljen.

- Væksten i DLR’s udlån fordeler sig på samtlige de ejendomskategorier, som DLR belåner, men med hovedvægt på udlån til privat boligudlejning og kontor- og forretningsejendomme. Der sker dermed fortsat en diversificering af DLRs kreditrisiko over mod andre ejendomskategorier end landbrug, siger Jens Kristian Møller.

DLR Kredit forventer, at resultatet før skat lander i størrelsesordenen 1,5 til 1,6 milliarder kroner for hele 2023.

DLR Kredit

DLR Kredit A/S har finansieret dansk landbrug siden 1960, hvor realkreditinstituttet blev etableret som Dansk Landbrugs Realkreditfond. 

Frem til 1999 havde selskabet eneret til finansiering af dansk landbrug.

I 2001 udvider DLR Kredit forretningen til også at tilbyde finansiering af erhvervsejendomme.

Ved udgangen af 1. kvartal i år fordelte de samlede udlån sig med 50,9 pct. på landbrug, 43,4 pct. på erhverv og 5,7 pct. på ejerbolig/boliglandbrug.

DLR Kredit er ejet af en række lokale og regionale pengeinstitutter.

Kilde: DLR Kredit

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle