TraktorTech tester: Her er der godt udsyn og fine detaljer i kabinen

Vi tester Kubota M7-173 KVT: Helhedsindtrykket er godt på traktoren, hvor muligheden for at ændre på hydraulikventilernes placering samt kvik-steer trækker op.

Jeg er i dag taget til Vestsjælland for at teste Kubota M7-173. Tre-tallet fortæller, at der her er tale om den nye tredje generation M7. Netop denne opdatering skal vi se nærmere på.

Der er ikke sket de store designmæssige ændringer til den nye generation tre. Udvendig er der nu installeret led lys og arbejdslygter, som giver et fremragende lys efter mørkets frembrud. Transmissionen har fået en softwareopdatering, som giver en blødere transmission. Derudover er der blandt andet kommet en kontakt til højre for chaufføren, hvor man kan indstille Kvik-Steer i fire forskellige niveauer.

Den mest markante opdatering er muligheden for at ændre hydraulikudtagenes placering således, at man selv kan vælge, hvilket hydraulikhåndtag man vil bruge til for eksempel hydraulikudtag ét.

Fint udsyn fra kabinen

Kubota benytter egenproducerede motorer på fire cylindre og 6,1 liter.

Selve motoren benytter både SCR- og EGR-teknologi og en smart detalje er to knapper under rattet, hvor du kan udsætte regenerering af partikelfilteret, hvis du holder et sted, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at systemet regenererer.

Indstigningsforholdene til kabinen er rigtig gode via fire trin, som har en god hældning. Når jeg tager fat i den store dør, virker den ret blød i konstruktionen, men til min store overraskelse lukker den let til, og jeg har ikke svært ved at lukke den.

Fra førersædet har jeg et super godt udsyn hele vejen rundt. Eneste lille forhindring er de store bagskærme, som tager lidt af udsynet skråt bagud, men dem bliver du helt sikkert meget glad for, når regnen siler ned.

Selve siddeergonomien er rigtig fin, og det er let at indstille rattet både i højde og afstand til chaufføren via en fodpedal. Kørehåndtaget ligger godt i hånden, men jeg synes den trænger til at blive redesignet, så der bliver lagt flere funktioner over i håndtaget, så som foragerautomatik og nogle programmérbare knapper.

Savner opbevaringsplads

Jeg savner lidt aflægningsplads og en krog til overtøj i kabinen, da der kun er mulighed for opbevaring til venstre for chaufføren og under passagersædet.

Jeg kunne også godt ønske mig, at der var ført strømstik frem i kabinen til en kølertaske eller andet udstyr. Af gode ting vil jeg fremhæve, at der er luftdyser tæt på kabinegulvet, så fødderne kan holdes varme på kolde dage. Der er også luftdyser ved bagruden.

Fornuftigt lydniveau

På armlænskonsollet har Kubota placeret et krydshåndtag. Det fungerer fint, men det kan være lidt svært at komme til knapperne foran krydshåndtaget på grund af placeringen.

Selve vendegearet virker godt. Hvis du vil bruge funktionen via kørehåndtaget, skal du holde en knap inde på bagsiden af håndtaget, mens du trykker på den retning, du vil køre.

Traktoren er monteret med vidvinkelspejle, som kan styres inde fra kabinen. En anden fin detalje er kontakten på højre skærm, hvor man let kan indstille styreudslaget i fire forskellige niveauer, når man drejer på rattet. Normal er til landevej, mens fire er meget aggressiv. Under testen med brakpudseren var niveau tre passende.

Selve lydniveauet i kabinen er fornuftigt på landevejen, hvor vi målte 70,4 dBA ved 40 kilometer i timen og 1.540 omdrejninger. I marken med brakpudseren var vi lidt højere - 73,0 dBA ved 5,9 kilometer i timen og 1.920 omdrejninger.

Kort og godt: "Ups and downs"

 

Ups

  • Let at bytte rundt på styring af hydr. ventiler.
  • Godt udsyn fra førersæde.
  • Let adgang til kabinen.
  • Let ændring af Kvik-Steer funktion.
  • Fem år elller 3.000 timers fabriksgaranti (hvis købt før 30. dec. 2022).

Downs

  • Cruise-kontrol mangler finesser.
  • Hydraulikjoystick sidder i vejen for knapper foran.
  • Begrænset aflægningsplads i kabine.
  • Genskin i overflade på terminal.
  • Foragerautomatik kan ikke laves på forhånd.
  • Ingen autostyring i terminal.

 

 

Stor terminal hjælper med indstillinger

Kubota er japansk, men netop M7 bliver som den eneste serie produceret på Kubotas traktorfabrik i Frankrig. Oven i hatten ejer Kubota Kverneland; og såvel geografiske variabler som redskabsejer ses i den orange M7.

For eksempel er M7’eren udstyret med den store touch-følsomme K-Monitor Pro skærm på 12 tommer. Skærmen stammer fra Kverneland, som Kubota opkøbte 2012. Selve skærmen virker okay hurtig, når jeg trykker på den. Den kan også deles op i en højre og venstre side.

I højre side kan jeg ændre parametre så som indstillinger af motoromdrejninger til A og B knapperne på højre armlæn. De informationer, som jeg gerne vil se under kørsel, kan jeg flytte over i venstre side. Her er der plads til tre forskellige visninger på samme tid.

En rigtig fed detalje er, at du kan bytte rundt på hydraulikudtagene på skærmen. Der er ikke noget mere træls, end når man har sat hydraulikslangerne på for derefter at finde ud af, at slangerne i ventil ét skulle have være i ventil to og så videre.

Traktoren er udstyret med fire dobbeltvirkende hydraulikudtag i bag, og som ekstra udstyr kan du få monteret to foran, hvoraf det ene bliver brugt til at hæve og sænke liften med, mens det andet kan bruges som almindeligt hydraulikudtag.

Savner to hastigheder

For at indstille en cruise-kontrol på traktoren skubber du kørehåndtaget frem til den ønskede hastighed og holder cruise-knappen på kørehåndtaget inde, indtil der fremkommer en biplyd.

Hvis man i et kort øjeblik vil øge eller sænke hastigheden med kørehåndtaget, så ændres den programmerede fart automatisk. Derved kan du ikke trykke på cruiseknappen for at komme tilbage til den ’gamle’ hastighed. Her kunne jeg godt ønske mig, at traktoren kunne huske den oprindelige hastighed.

Ligeledes savner jeg også muligheden for at have to forudindstillede hastigheder, således at jeg kan have en hastighed, når ploven er i jorden, og en anden når jeg skal vende rundt på forageren.

Automatik i marken

M7 har som sine vestlige konkurrenter foragerautomatik, hvor du optager sekvenserne, mens du kører.

Efterfølgende kan du ændre på nogle af parametrene. Jeg så dog gerne, at man også kunne opsætte automatikken hjemme i laden, så det var muligt at bytte rundt på rækkefølgen af sekvenserne samt tiden eller distancen mellem dem.

På højre armlæn er der en A- og B- knap, hvor jeg kan vælge mellem to forudindstillede motoromdrejninger. For at ændre omdrejningstallet skal jeg ind i terminalen, hvor det er meget let at ændre omdrejningstallet. Jeg tænker, at man som chauffør vil få endnu mere ud af cruise- og A-B knapperne, hvis de kunne aktiveres fra en knap på kørehåndtaget. Det må blive næste opdatering fra Kubota.

Skøn ændring af hydraulik

Det er ekstremt let at ændre på hydraulikventilernes placering. Først låser du hydraulikken op på højre armlæn, og dernæst bytter du blot udtagene i menuen til hydraulikken i terminalen. Det kan ikke gøres meget enklere. Dog kunne prikken over i’et være, hvis hydraulikhåndtagene skiftede farve, når deres placering ændredes på skærmen.

I terminalen har du også dine mange justeringer af liften. Det gælder blandt andet vægtoverføringen, sænkehastighed og hvor højt liften skal løfte. På højre armlæn har du knapper til aktivering af firehjulstræk og differentialespærre, men hvis de skal benyttes i automode, skal du ændre funktionerne i terminalen.

En enkelt ting mangler i K-monitoren. Der er lavet plads til autostyring i skærmen, men på nuværende tidspunkt er denne funktion ikke tilgængelig i Danmark. Derfor skal du have et eksternt system, hvis du ønsker at gøre brug af den funk- tion.

Faktaboks

Specs:

Modelserien:  M7-133, M7-153 og M7-173. Alle fås i trevarianter: Standard, Premium el. Premium KVT.

Motor:   4 cyl. Kubota V6108 CR, Stage V

Slagvolumen:   6.124 cm3

Ydelse:   170 hk. max. effekt. (175 hk. max. inkl. boost)

Moment:   711 Nm. v. 1.500 o/min.

Transmission:   Trinløs ZF TMT16

Hydraulik:   110 l/min LS pumpe, op til seks mont. udtag

Løftekraft lift:   9.400 kg bag og 3.900 kg front

Tankindhold:   330 l diesel, 38 l AdBlue

PTO:   540/540E/1.000/1.000E (front pto 1.000)

Akselafstand:   2,72 meter

Egenvægt:   6.300 kg

Std. dækmontering:   650/65 R38 bag og 540/65 R28 for

 

Emneord traktortest, traktortech

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.