Der er ikke sket meget i de sidste par uger. Det vildeste, vi har lavet, er at pløje og så raps hos økologen i vores maskin- og arbejdsfællesskab.
Og så prøvede vi at høste vårbyg i lørdags, men der var over 20 procent vand, så den var ikke rigtig høstklar, fortæller Simon Elleby fra Bornholm, hvor de ligesom resten af landet har været ramt af en voldsom storm først på ugen. Dog med noget mere nedbør end de fleste andre steder.
- I Østerlars er der faldet 96 millimeter i starten af ugen, mens der kun kom 69 millimeter i Nexø, som er tæt på os, siger han en anelse ironisk.
Stormen og den megen regn har ikke gjort noget godt for de høstklare afgrøder. De store vandmængder har trukket jorden med sig nogle steder.
Ærter er begyndt at åbne sig
- Jeg er mest bekymret for ærterne, hvor bælgene er begyndt at åbne sig. Tilmed har den megen blæst og slagregn fået både ærter og hybridbladbeder til at lægge sig fladt hen ad jorden. Så vi bliver nødt til at montere akshævere på vores to mejetærskere for at kunne samle afgrøderne op. Det gør vi meget sjældent, men i år bliver det også nødvendigt i kornet. Vårbyggen har lagt sig fra vest mod øst med nedknækkede aks, siger Simon Elleby.
Også durumhvede og ølandshvede hænger ned til den ene side og skal høstes snarest muligt. For regnen risikerer at påvirke faldtal og bagekvalitet, så det ikke kan sælges til brød.
Hvedekerner er slået af
- Jeg har ikke turde se til vores vinterhvede endnu. Men vores nabo siger, at hos ham har den kraftige regn slået nogle af kernerne af hveden. Det lyder helt vildt, siger Simon Elleby.
Han vurderer, at alle afgrøder nu er modne og klar til høst.
- Kommer der høstvejr, kører vi i det hele. Vi burde kunne klare resten af høsten på en uges tid. Det store spørgsmål er, hvor lang tid vi skal bruge på at høste ærter, der ligger som tromlet.
Udfordring Her & Nu
Efterafgrøder: - Vi skal have efterafgrøder i nogle vinter- og vårhvedemarker. Men vi kan ikke så det, før markerne er høstet. Jeg sår gul sennep + honning-urt, da det er nemmere at slippe af med end olieræddike. Vi dyrker ikke raps, siger han.
Specialafgrøder: - Purløg- og lupinmarkerne er høstet forlængst og står fint. De skal sprøjtes med Folicur mod rust, og radrenses igen, når vi kan bunde derude. Den persille, vi såede i starten af juli, står over al forventning, og er helt ren. Jeg var ellers bange for, at det jordmiddel, jeg gav den, ikke virkede pga. tørken, fortæller Simon Elleby.
Faktaboks
- Simon Elleby driver Frennegård Agro på 189 hektar ved Svaneke på Bornholm.
- Dyrker spinatfrø, bladbedehybrid, purløgfrø, lupinfrø, persillefrø, rajgræsfrø, ært, ølands- og durumhvede til mel, vårbyg, vinterhvede.
- Maskin- og arbejdsfællesskab med tre andre, bl.a. en økolog. I alt 800 hektar.
Relaterede artikler
Kommentarer