Seneste fra Lyt til Landbruget

2. mar 08:39

Hvedeprisen tager nyt dyk: Falder til det laveste niveau i et år

Hvedeprisen er faldet til det laveste niveau i over et år, derudover skal I høre om et forventet babyboom hos de danske ulvepar, en generøs million-donation til Bæredygtigt Landbrug, de første regnskaber fra landboforeningerne og så har flere landmænd fået opsagt deres forpagtningsaftaler med Aarhus Kommune.

1. mar 08:30

Det beslagte frosne kød hos Skare kan ende som foder til løver

I dag er der nyt om, hvad der kan ske med det kød, som Skare fik beslaglagt i december sidste år. En fødevareøkonom er tæt på at afblæse den igangværende fødevarekrise. Klimaministeren håber på at glædeligt overrasket og så venter vi stadigvæk på, at minkavlerne får udbetalt erstatning.

28. feb 08:32

Erhvervsorganisationer i hård kritik: Klimarådet mangler ekspertviden

Kurt Skare har ikke fået løn siden 2018. Klimarådet mangler ekspertviden, lyder kritikken nu fra en række erhvervsorganisationer. Ansøgningsrunden for at søge tilskud til vådområder bliver udskudt. Så er det nu muligt at se udviklingen for PRRS-smitte i Danmark, og så slutter vi af i Nordkorea.

27. feb 08:30

Forslag om naturnationalpark i København

DK Vet skal lave ny risikovurdering af mink på grund af fugleinfluenza, en CO2-afgift på landbruget vil ramme især unge landmænd og så er der forslag om at oprette en naturnationalpark i København.

26. feb 09:00

Steen Bitsch: Danske landmænd sidder på en guldgrube

Det hedder biogen CO2, og det er milliarder værd, siger Steen Bitsch, administrerende direktør for Vestjyllands Andel. Landmændene kan producere tonsvis af det, og allerede nu bliver Vestjyllands Andel ringet op af virksomheder, der vil købe det.

24. feb 08:30

Messerschmidt: Smør er alt for dyrt

Ny plantefond er klar, flertallet af ukrainere er i arbejde efter at være flygtet til Danmark og så mener Morten Messerschmidt, at smør koster for meget.

23. feb 08:30

Supermarkeder melder om mangel på en lang række grøntsager

I dag kommer nyhedsoverblikket omkring grøntsagsmangel i de danske supermarkeder, der giver tomme hylder, et udfordret regnskab hos Them Andelsmejeri, der dog så småt begynder at lede efter nye andelshavere, og en minister der varsler ny lovgivning om dyrevelfærd i de danske stalde allerede inden sommer.

22. feb 08:30

Professor kalder anbefaling fra Klimarådet for "skrupskør"

I dag skal det handle om klimaafgifter, som især rammer kvægbruget. En førende professor advarer om at lytte til Klimarådets anbefalinger, og en kvægformand taler dunder. Så skal vi høre om spildevand i Kalundborg, nye tal for beskæftigelsen af ukrainere, BNBO og en lille smule om konkursramte Skare.

21. feb 08:30

Bramgæs er nu ikke kun landbrugets problem

Miljøstyrelsen har givet grønt lys til omkring 45 nye lavbundsprojekter, bramgæs er ikke længere kun til gene for landbruget, men udgør nu også et betydeligt problem for luftfarten i Danmark og Kragerup Gods har fået grønt lys til en 117 hektar stor solcellepark.

17. feb 08:32

Naboer vinder klagesag mod stor griseproduktion

En ny analyse tegner et dystert billede af de økonomiske konsekvenser for dansk landbrug ved en kommende CO2-afgift på landbruget. Naboer vinder klagesag over sjællandsk griseproducents nye staldbyggeri. Så sætter nordjysk mejeri en udvidelse på pause, og endelig får Danmark besøg af Stormen Otto i dag.

16. feb 08:30

Tysk gigant viste interesse for Skare-koncernen sidste år

I dag skal vi omkring pressede slagterier i Nordjylland. En tysk gigant meldte sig angiveligt på banen allerede sidste år til at blive medejer af Skare-koncernen. Biogasanlæg nummer 56 i Danmark er nu taget i brug. Så oplever Arla stor fremgang i Mellemøsten, og endelig møder Landbrugsstyrelsens sagsbehandling af tilskudssager om læplantning nu kritik.

15. feb 08:32

L&F: Der er bøvl med tast-selv-ansøgninger endnu engang

Danish Agro har tirsdag offentliggjort et rekordregnskab. Arlas beslutning om at hjælpe økologiske landmænd med at gå tilbage til konventionel produktion vækker ikke udelt begejstring på Christiansborg, hos Coop dykkede salget af økologiske æg kun kortvarigt. Og så er der igen bøvl med IT hos Landbrugsstyrelsen.

13. feb 08:32

Arla er klar til at vinke farvel til hver femte økolog

Morgenens overflyvning af nyhederne i landbruget tager os først omkring Arla, der fremover vil reducere sin indvejning af økologisk mælk med cirka 20 procent, fåreavlere, der igen retter kritik mod tilskudsordningerne for ulvesikring, minksagen, der ikke endte med at få konsekvenser for rigspolitichefen Thorkild Fogede og dyrene på Molslaboratoriets spisevaner.

10. feb 08:30

Første interesserede køber af Skare har været på rundvisning

I dag skal vi høre om konkursramte Skare, som kuratorerne lige nu forsøger at få solgt. Arlas formand har store håb til selskabets nye klimatillæg. Konservative langer ud efter kommuner i sag om beskyttelse af drikkevandsboringer og så giver bramgæs også syd for grænsen problemer for landmænd.

9. feb 08:48

Landmænds brug af sprøjtemidler med PFAS kan være tikkende bombe

I dag starter nyhedsoverblikket med et kig på fund af sprøjtemidler og PFAS-rester i landets vandboringer – derudover kan du høre om DLG’s seneste regnskab, der byder på flere rekorder, at antallet af grise i de danske stalde falder og så er der også netop kommet regnskab fra Arla.

7. feb 08:38

Krigen i Ukraine halverer landets kommende høst

I dag kommer vi med den seneste opdatering i forløbet om Kurt Skares konkurser og så skal vi også til udlandet. Det vurderes nemlig at den kommende høst i Ukraine vil falde til mellem 50-60 millioner ton og i dag offentliggør Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) et forslag til anvendelsesbegrænsning af PFAS.

6. feb 08:33

Gifteksperter: Ingen grund til at droppe økologiske varer trods fund af PFAS

I dag skal vi omkring priserne på smågrise, som kan nå nye højder i 2023. Statens advokat er nu indsat som kurator i konkursboet efter Skare-koncernen. Der er ingen grund til at droppe økologiske varer trods fund af PFAS-stoffer i økologiske æg. Landbruget vil gerne stille arealer til rådighed for solcelleparker, og så kommer en landmand en truende sympatikonflikt mod hans virksomhed i forkøbet.

1. feb 08:30

Eksporten af økovarer går strygende

Biogasbehovet i Danmark kan fint dækkes selv med en halvering af den animalske produktion, siger ny rapport, eksporten af økologiske varer er gået strygende i 2021 og så har Rasmus Prehn talt ud om, hvordan det var at være landbrugsminister.

31. jan 08:31

Fødevareminister: Det skal være lettere at være landmand i Danmark

I dag skal vi omkring klagesager over greenwashing, som risikerer at blive for gamle. Den nye fødevareminister vil gøre det lettere at være landmand i Danmark. Mejerigiganter sænker prisen til andelshaverne. 1,4 millioner europæere kræver stop for pelsdyrproduktion, og så vil kartoffelmelsfabrik bygge et nyt innovationscenter.

27. jan 08:31

Bestyrelsesmedlem smækker med døren i landbrugsorganisation

I dag skal vi omkring et opsigtsvækkende notat om PFAS, som er landet hos Folketinget. Et uanmeldt besøg hos omstridt kødkoncern var ikke helt uden kontroverser. Det er fortsat usikkert, hvornår en CO2-afgift i landbruget bliver indført. Minkavlerne kan se frem til at se en model for tilbagebetalinger i februar. Et bestyrelsesmedlem smækker med døren i landbrugsorganisation, og endelig skal vi omkring grisenoteringen.

26. jan 08:30

Landbrugets sprøjtemidler skal tjekkes for farlige PFAS-stoffer

Nyhedsoverblikket byder i dag på historien om, at der fortsat lyder kritik af landbrugets kampagnekroner, der ifølge Klimarådet stadig oftest bruges på kampagner for kød og animalske produkter end de bruges på at fremme plantemad. Derudover vil Miljøstyrelsen tjekke landbrugets sprøjtemidler for de udskældte PFAS-stoffer, og så er det første samlede overblik over landbrugets indtjening tjekket ind – og det ser godt ud.

24. jan 09:00

Vinterafgrøderne har fået en fair start på 2023 - men der er bekymring

I dag tirsdag kommer vi ikke uden om at tale om PFAS i økologiske æg. Fødevareminister Jacob Jensen mener at Danmark fortsat bør følge ad EU-sporet i forhold til at få indført et forbud mod de skadelige stoffer. Vi skal desuden runde jordpriserne, der ikke har lidt under den økonomiske krise i 2022. Vinterafgrøderne i Europa har fået en fair start på 2023, men der er bekymringer – og mandag opjusterede storlandbruget Firstfarms endnu engang sin forventning til resultatet i 2022.

Sider