Overblik: 9 no-till såmaskiner - vælg mellem tandskær og skiveskær

Ved overgang til Conservation Agriculture findes mange tandskærs- eller skiveskærsmaskiner at vælge imellem. Jordtypen kan have stor betydning for det bedste valg. Se nøgleoplysninger for ni no-till såmaskiner på det danske marked, og de fem gode råd fra en ekspert, hvis du overvejer at investere i en maskine.

Ved Conservation Agriculture er det en selvstændig målsætning at minimere forstyrrelsen af jorden. Derfor er anvendelse af skiveskærsmaskiner som udgangspunkt oplagt.

Henning Sjørslev Lyngvig, landskonsulent for maskiner & markteknik hos Seges, advarer dog imod en religiøs tilgang.

"Fokus skal være på at sikre god indtægt på bedriften. Derfor er det somme tider nødvendigt at gå på kompromis med et ideal, fx ved etablering af kartofler eller frøgræs.

Jeg anbefaler, at man starter med tager udgangspunkt i den jordtype og de afgrøder, der er på ejendommen, samt om der er tale om kuperet terræn.

Det er en meget stor investering, så man skal ramme rigtigt første gang.

Faktisk mener jeg, at man bør leje eller låne forskellige typer såmaskiner før en investering, så man skyder sig ind på det rette valg under de givne forudsætninger," siger Henning Sjørslev Lyngvig.

Tandskærssåmaskine eller skiveskærssåmaskine?

Tandskærssåmaskiner har, ifølge landskonsulenten, den force i forhold til skiveskærssåmaskiner, at tanden arbejder under halm og afgrøderester, så der ikke er risiko for pair-pinning.

På lerjord er der også erfaring for, at tandens lette bearbejdning af sårillen er en fordel under våde såforhold, både i forhold til iltning af jorden og i forhold til afdræning.

"Derfor ville jeg overveje tandskærsmaskiner på lerjord. Tandskærsmaskiners akilleshæl er den stive ramme og deraf manglende individuelle dybdestyring.

Jeg synes derfor, at Virkar Dynamic DC er særligt interessant, da den netop har individuel dybdestyring. Betydningen er selvfølgelig størst på kuperet terræn," siger HenningSjørslev Lyngvig.

Skiveskærssåmaskiner

"Der er et meget stort udvalg af gode skiveskærsmaskiner. Jeg vil nævne Weaving GD, Sly Boss og Horsch Avatar som eksempler på rigtig god såteknik til direkte etablering. Den nye Horizon DSX ser også spændende ud, men jeg har ikke set den i marken endnu.

Waeving GD’s meget skråtstillede skiveskær er spændende, da den sikrer god lukning af sårillen.

Men modsat har jeg også observeret, at under underoptimale våde forhold, kan kornet følge den skrå sårille til jordoverfladen, i stedet for at gå lige op. Herved bliver afstanden måske 7 cm i stedet for 3-4 cm, og det kan udfordre fremspiringen," siger landskonsulenten.

 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE SIDE 1 af OVERSIGTEN 

KLIK PÅ BILLEDET HERUNDER FOR AT SE side 2 af OVERSIGTEN 

  Redaktionens deadline for denne artikel: april 2021

  Bemærk, at ovenstående liste er tænkt som en inspiration. Listen er ikke nødvendigvis komplet med alle no-till såmaskiner, der forhandles i Danmark.

  Kontakt redaktionen, hvis du mener der er andre no-till såmaskiner på det danske marked, vi bør medtage i en senere opdatering: post@landbrugsmedierne.dk

  Eksperten

  Henning Sjørslev Lyngvig, landskonsulent for maskiner og markteknik, Seges

Faktaboks

5 gode råd fra eksperten
 • Tal med CA-kolleger, der har lignende jordtyper
 • Lån eller lej forskellige såmaskiner før investering
 • Skiveskærssåmaskiner er udgangspunktet på lette jordtyper
 • Tandskærssåmaskiner kan have fordele, specielt på lerjord
 • Dybdestyring for hver så-aggregat foretrækkes

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.