Et solcelleprojekt ved Vordingborg skulle reducere drivhusgasudledning fra landbruget og samtidig levere grøn strøm. Nu er det udskudt.
De 156 hektar ligger i Køng Mose lidt nord for Vordingborg på Sydsjælland og projektet blev betegnet som ren win-win af lodsejere og landbrugsminister Rasmus Prehn.
Men så kom der besked fra Energinet, som håndterer elnettet på tværs af landet. Og pludselig var projektet udskudt fra 2022 til 2026 eller 2027.
Det skriver Finans.dk.
Og det er netop elnettet, der sætter en stopper for ambitionerne. Det ærgrer naturligvis Rasmus Lildholdt Kjær, der er adm. direktør i Better Energy.
Situationen betyder, at Danmark går glip af en masse grøn strøm, som i løbet af et år eller to kunne blive opført uden brug af statsstøtte. Og i Køng Mose går det så også ud over landbrugets klimaindsats.
Områdedirektør hos Energinet Bjarne Bendstrup forklarer, at det kollektive elnet skal forstærkes for at få integreret solcelleproduktionen fra Køng Mose i systemet. Det er en tidskrævende løsning, der bla. indebærer, at Energinet skal fremskaffe det nødvendige areal til at etablere de nødvendige forbindelser.
"Energinet har fuld forståelse for, at det kan virke som en meget omstændig og langsommelig proces at få tilsluttet sit anlæg, når der skal etableres en ny station. Det er dog også vigtigt, at udbygningen af det kollektive elnet kommer til at ske på en ordentlig måde, herunder også overfor lodsejere og naboer osv. Ydermere er det vigtigt, at udbygninger af eltransmissionsnettet ikke blot ses som enkeltvise tilslutninger af ny solcelleparker eller lign, men ses i sammenhæng med de mange andre store forandringer, som den grønne omstilling medfører for elnettet", skriver Bjarnee Brendstrup i en mail til Finans.
God forretning for lodsejere
Det var bla. landmand Martin Andersens jorde der skulle udtages. Han så god økonomi i at leje sin lavbundsjord ud til opsætning af en solcellepark.
Sammen med sin kæreste Alis ejer og driver han i alt 335 hektar planteavl ved Køng lidt nord for Vordingborg på Sydsjælland. Her dyrker han blandt andet byg, hvede, rødsvingel, hvidkløver og spinat. Det hele til frø.
Ud over Martin Andersen og Alis Nielsen er der tre andre lodsejere involveret i projektet, hvoraf den ene også er familie. De har alle valgt at leje jorden ud til Energiselskabet Better Energy de næste 30 år.
"Det var en bedre forretning at leje jorden ud end at sælge med det samme. Så har vi også en løbende indtægt", sagde Martin Andersen til LandbrugsAvisen i marts.
"Det er en bedre forretning, fordi det vi får i leje, er højere end det, vi kunne tjene på at dyrke jorden og de afgrøder, som vi kan dyrke derude. Vi har nogle afgrøder andre steder, som godt kan måle sig med det eller give lidt mere, men det er meget afhængigt at vejret, og det er lejen fra solcellerne ikke", siger Martin Andersen, der forklarer at noget af jorden i Køng Mose er rigtig god jord, mens andet ikke er.