Først og fremmest mere fritid til at være sammen med familen.
Det er det umiddelbare svar, når de fire ejere af bedriften La Corderie sydøst for storbyen Nantes i det sydvestlige Frankrig bliver spurgt til gevinsterne efter et års drift med Kuhn Aura.
Men de fire unge landmænd sidst i trediverne og først i fyrrerne fremhæver også bedre tid til bedriftens øvrige produktion, som omfatter et gårdbiogasanlæg, en mindre produktion af slagtekyllinger og et markbrug på 430 hektar med frøgæs og fremavlshvede foruden grovfoder.
Selve mælkeproduktionen sker på hovedejendommen, hvor de 300 årskøer af stor race med aktuelt 10.060 kg EKM/årsko er fordelt i to hold efter størrelse og malkes med i alt fire Lely A4-robotter.
Opdrættet står på kooperativets anden ejendom sammen med goldkøerne, og her fodres der fortsat med den bugserede Kuhn-blander, der før servicerede begge ejendomme og derfor havde forholdsvis tralvt.
Foruden de fire ejere beskæftes en fuldtidsmedarbejder og en deltidsmedarbejder.
Alarmer er sjældne
På La Corderie, som blandt andet let kan kendes på robot-advarselsskiltene ved alle veje ind til bedriften kører en præ-serie af Kuhn Aura.
Derfor er det svært at sige noget fornuftigt om antallet af alarmer, fordi robotten løbende er blev opdateret og optimeret af Kuhn ud fra de indhøstede erfaringer i det første år, hvor den har kørt i alt godt 3600 timer.
Men egentlige alarmer under normal daglig drift er sjældne.
Stopper Aura af sikkerhedsmæssige grunde, kræver det en manuel genstart og dermed også en fysisk inspektion af årsagen til stoppet.
Fleksibelt fodringsarbejde
På La Corderie er det løbende samlede tidsforbrug på fodringen ca. fem minutter hver femte dag, når der skal tankes miljødiesel på Aura.
Imens der tankes, tjekkes sensorerne for snavs.
Det eneste fodringsarbejde derudover er afdækning af ensilage i køresiloerne, hvilket er en ret fleksibel opgave at tilrettelægge.
Sektionen i foderladen med stråfoder som strukturkomponent i den majsrige ration skal desuden fyldes op med rundballer en-to gange om måneden.
Masser af sidegvinster
Produktionsmæssigt har de fire ejere ikke set deciderede ydelsesstigninger i besætningen.
Men det første års brug af Aura har bestemt haft positiv effekt.
For det første har der været en indirekte ydelsesstigning.
Da sommervarmen kom og ret hurtigt også udviklede sig til en decideret hedebølge, så bedriften nemlig ikke det sædvanlige ydelsesdyk på 3-5 kg mælk pr. ko, som ofte tager lang tid at indhente igen.
Det skyldes ifølge ejerne, at robotten blander og udfodrer en frisk ration seks gange til hvert hold.
For det andet ser førstekalvskøerne og nykælverne ud til at at have mere ro og kommer hurtigere i gang.
Simpelthen fordi der altid er foder tilgængeligt.
Heri ligger ifølge ejerne formentlig også en ydelsesstigning, som det dog endnu er for tidligt at konkludere på.
For det tredje er fodereffektiviteten øget, og der er intet restfoder.
De fire ejere har ikke præcise tal på effekten, men stoler så meget på observationerne af fodereffektiviteten og restfoderet, at de fremover reducerer majsarealet med fire procent.
Sidst, men ikke mindst er kodødeligheden reduceret markant og dyrlægeregningen faldet med en tredjedel, svarende til ca. 60.000 kroner, fordi der ikke længere er metalrester i foderet.
Det skyldes, at magneterne på de to snegle meget lettere fanger metallet i lille blandekar på blot tre kubikmeter end i et stort.
Minder meget om danske forhold
La Corderie virker rent logistisk som en realistisk testvært for Kuhn Aura set med danske øjne, idet bedriften er vokset ved knopskydning og ligger på et svagt skrånende areal og derved minder om mange af de stalde og udvidelser, der blev bygget herhjemme i starten af årtusindet.
Køerne går i to forskellige stalde med god afstand, som begge ligger højst på matriklen og har udvendigt foderbord.
Køresiloerne er placeret ved siden af hinanden på den lavereliggende del af arealet, og Aura skal derfor passere to ret markante stigninger for at komme fra siloerne op til staldene og til sidst op på foderbordet.
Dem klarer Kuhn Aura med stor 'selvtillid' og har faktisk en hældningssensor indbygget, som stopper blandearbejdet, hvis stigningen bliver for stejl for at minimere riskoen for foderspild!
Området er ikke kendt for lange og hårde vintre, men frost forekommer hver vinter med ned til -15 grader.
Den årlige nedbørsmængde er 820 mm i gennemsnit og omfatter også snevejrsdage.
Kuhn Auras tomvægt er ca. seks tons, og den her 4WD styrer på alle fire hjul.
Faktaboks
Kuhn & robotterne
- Fodringsrobotten Aura og markrobotten Karl er udviklet stort set samtidig og følger også samme vej til at kunne køre autonomt, altså uovervåget, i Europa.
- Det gør det interessant at kigge nærmere på løsningerne på Aura, som allerede er på markedet.
- Karl præsenteres på Agritechnica til november.
- Artiklen har tidligere været bragt i fagmagasinet KVÆG.
Relaterede artikler
Kommentarer