Lavbundsjord er næsten halvdelen af markens klimaaftryk

Selv om lavbundsjorder kun udgør 28 hektar ud af 562, bidrager det til halvdelen af markens klimaaftryk.

Hvis Ole og Martin Jespersen, Allesgårde, tager bedriftens 28 hektar lavbundsjorder ud af dyrkningen, og samtidig begynder at tilsætte nitrifikationshæmmere til gyllen, kan de reducere markens klimaaftryk med 45 procent.

Sådan lød det på grovfoderekskursionen torsdag i Juelsminde, hvor rådgivere og virksomheder sammen med de to bedriftsejere fortalte løs om, hvad der er værd at vide for mælkeproducenter.

- Især lavbundsjorder, men også nitrifikationshæmmere har stor betydning for markens klimaaftryk, men ser man på bedriftens klimaaftryk som helhed, tæller de to virkemidler ikke 45 procent, men 9 procent, understregede Alice Thoft Christensen.

Martin Øvli Kristensen fortalte om, hvordan Seges’ ESGreenTool og Arlas klimatjek – begge klimaværktøjer – kan supplere hinanden, når mælkeproducenterne skal arbejde med klima.

- Arlas klimatjek viser klimaaftryk per kilo mælk, mens ESGreenTool viser aftrykket på bedriftsniveau, og det er vigtigt at arbejde med begge dele, understregede han.

Nicolaj Ingemann Nielsen kunne berette, hvordan Seges har målt klimaeffekt af klimapulveret Bovaer i samarbejde med Arla, og konstateret, at Bovaer kan reducere udledningen af CO2 med 30-35 procent uden påvirkning af foderoptagelse og mælkeydelse.

- Effekten ser ud til at være størst i rationer med høj andel majsensilage, men at der er stor variation mellem besætninger i niveauet af metan, forklarede han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.