- Vi kan allerede nu slå fast, at vi får et godt udbytte i græsmarkerne i år. Vi har lige bjerget fjerde slæt på i alt 400 hektar. Det gav godt, fortæller Jens Adler der driver landbrug sammen med sin bror Jacob Adler i midtjylland.
Dermed har tredje og fjerde slæt kompenseret for et skidt og tørkeramt andet slæt. Og med èt slæt tilbage kan det ikke gå galt.
Title
Brødrene Jacob og Jens Adler Jensen har 1.570 malkekøer og 1.370 hektar.
Dyrker korn, majs, græs og byg/ærtehelsæd. Har dyrket jorden pløjefrit i tre år.
JB 1, hvoraf 750 hektar kan vandes. 16 vandingsmaskiner. 27 medarbejdere.
Majsen står også fantastisk godt. Den har dog brug for sol og varme for at de flotte planter også får indlejret noget stivelse i kolberne. Sker det ikke bliver der en voldsomt stor stak ensilage, men af en ringe kvalitet.
Høster hvede
Mens alt rug og triticale, så mangler brødrene Adler endnu at høste 60 hektar vinterhvede.
Udbytterne og kvaliteten varierer voldsomt, afhængig af om der er vandet.
- Vi har triticale, der er vandet fire gange, som gav 80 hkg per hektar. Men i gennemsnit har triticalen givet knap 70 hkg per hektar. Rugen gav 55 hkg per hektar, og udbyttet i de i alt 155 hektar vinterhveden lander formentlig på 60 hkg per hektar, siger Jens Adler.
Han har købt 50 hektar rug og triticale på roden hos en nabo. Derudover har han høstet 30 hektar for en nabo.
Dermed kommer han op på at have høstet 350 hektar i år.
Små mængder halm i byg
Mere end halvdelen af de i alt 3.000 bigballer, som brødrene Adler skal bruge, er kommet i hus.
- Det er især halmen fra vores egne marker, vi mangler at få presset og kørt hjem. Vi foretrækker vårbyghalm, som vi henter i lokalområdet. Normalt kan vi bjerge 5-6 bigballer på en hektar vårbyg. I år er der nogle steder kun én bigballe per. hektar. Dermed får vi ikke så meget vårbyghalm, som vi ellers foretrækker at bruge. Vi kommer dog ikke til at mangle halm, siger Jens Adler.
Kommentarer