Det trækker i Claus Mikkelsen for at komme ud og høste selv, men det glæder ham også at se traktoren køre gennem solnedgangen. Han ved nemlig, at når marken er tom, så kommer det at glæde en masse unge piger.
- Min kæreste har heste opstaldet ved Store Granløse, lige syd for Holbæk. Den mark der bliver høstet, den ligger lige ved siden af stalden, og hvis der er noget, som hestepiger de glæder sig til, så er det, at landmanden han får høstet, så de kan komme ud og ride på stubmarkerne. Så høsten her er ikke bare noget som landmanden har ventet på, det er noget tyve hestetossede tøser går og venter på hvert eneste år.
Alligevel er synet af traktoren der trækker høsten hjem i solnedgangen, noget der deler Claus Mikkelsen i to: En halvdel i marken, og en anden halvdel på kontor. Han er vokset op på et landbrug i Sønderjylland, og blev uddannet landmand i 2013. Efterfølgende har han også arbejdet som landmand, senest på en økologisk mælkebedrift ved Kirke Hyllinge, hvor han har hjulpet med at drive 250 hektar samt 180 malkekøer.
blå skjorte eller gummistøvler
Nu har han dog parkeret mejetærskeren, for at nå at holde lidt ferie, inden han snart begynder på en på en kandidatuddannelse som revisor på CBS i København, hvor der også venter ham et job hos revisorfirmaet Deloitte.
- Rent karrieremæssigt, så er det jo et kæmpeskridt. Men man kan ikke komme uden om, at når man er født og opvokset på landet, så trækker det i en, fortæller Claus Mikkelsen, som er usikker på om han hellere vil starte sit eget landbrug:
- Jeg ved ikke helt, hvad der skal ske for så længe, at CO2-afgiften spøger, så er det svært at sige, om det kan betale sig. Det skal jo ikke bare være en hobby, som man smider sine penge i. De timer jeg lægger i landbruget, de skal også kunne betale sig. For jeg kan sagtens lægge de samme timer hos Deloitte, og så ved jeg, at der kommer en fin timeløn.
høsten er mildest talt besværlig
Når han bliver spurgt ind til årets høst, lyder han umiddelbart mere som landmand end revisor, når han fortæller at høsten mildest talt har været besværlig. Den rige sjællandske lerjord kunne ikke modstå tørken, som derfor gjorde stor skade på vårsæden, og det er ikke blevet nemmere siden, fortæller Claus Mikkelsen.
- Der har været ustadigt vejr, og så kom der det her stormvejr. Dem der ikke havde høstet deres raps, der er marken bare blevet hvid. Skulperne er bare sprunget op, selv dem der er afgrøder der er resistente mod skulpeopsporing, der er det også gået galt. Min svigerfar er også landmand, og han regner med, at der ligger et ton hvede på jorden. Samtidig har vi kun fået fem-seks ton, mod de normale 12 ton i femårs gennemsnit. Så det har bare været helt forfærdeligt, siger han.
Faktaboks
Skyd Høsten 2023 - Sådan gør du
Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.
Sådan deltager du:
- Indsend dine billeder og video på: landbrugsavisen.dk/skyd-2023. Her kan du også læse betingelserne for konkurrencen.
Skyd Høsten Bedst:
- Hovedpræmie: Høstfest til 20.000 kr.
- Ugevindere deltager i konkurrencen om hovedpræmien.
- Ugevindere trækkes fra uge 28.
Relaterede artikler
Kommentarer