Kalvedødelighed har ikke flyttet sig i 20 år

Der blev registreret lige så mange døde kalve i 2022 som i 2002.

Meget har flyttet sig på positiv vis i kvægbruget i løbet af tiden. Desværre ser det ikke sådan ud for kalvedødeligheden, som ved udgangen af 2022 lå på samme niveau som for 22 år siden i december 2002. Ret præcist 8,2 procent.

Det skriver Seges, Innovation i KvægNyt.

At kalvedødeligheden ikke har flyttet sig, skyldes i følge Seges sandsynligvis ikke manglende vilje hos besætningsejere og medarbejdere. Forklaringen skal snarere findes i, at det i en travl hverdag er svært at implementere de nødvendige forhold for at sikre en høj overlevelse hos kalvene.

Seges peger også på, at de stadigt stigende besætningsstørrelser udgør en udfordring, fordi risikoen for smitte og sygdom øges, når antallet af dyr stiger.

På besætningsniveau kan denne udfordring tøjles ved at have mindre og faste hold af kalve, som er opdelt, så de ikke kan røre og dermed potentielt set smitte hinanden.

En anden indsatsfaktor er ifølge Seges at tildele overgangsmælk til de yngste kalve. Det er således ikke nok kun at give råmælk én gang. De efterfølgende udmalkninger fra koen rummer også proteiner og antistoffer, som er gavnlige for de yngste kalve.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.