For mange landmænd kommer årets høst af vårbyg til at blive langt mere bøvlet, end de fleste havde forestillet sig.
På grund af den lange tørkeperiode gennem foråret og den efterfølgende store regnmængde, som er faldet mange steder i slutningen af juni og første halvdel af juli, står der nemlig mange steder meget uens vårbygafgrøder, fortæller Hans Henrik Fredsted, planteavlskonsulent hos Agrovi i Nordsjælland.
- Det har udviklet sig til noget rigtigt slemt i løbet af den seneste uge. I mange vårbygmarker er der nu mange grønskud, og på nogle lerjorde er fremspiringen sket så sent på grund af tørken, at der nu står vårbygplanter, som er i strækningsfasen.
- Vi ser også, at nyt ukrudt er spiret frem på trods af forårets ukrudtsbekæmpelse, og melder og diverse ukrudt står i massive antal i nogle marker og kommer nu op i afgrøden, siger han.
Som landmand skal man derfor nu tage beslutning, om afgrøden eventuelt skal nedvisnes. Hvis vårbyggen er dyrket til maltbyg, må man så acceptere, at den bliver afregnet som foderbyg. Allerførst skal det dog afklares hos grovvaren, om kontrakten tillader nedvisning, lyder anbefalingen fra Hans Henrik Fredsted.
I udlægsmarker kan det overvejes at skårlægge vårbyggen tæt op til høst for at opnå ens modning og udtørring af ukrudt.
Også for nogle frøavlere kan det blive nødvendigt at skifte strategi på grund af nyfremspiret ukrudt og overveje skårlægning af frøafgrøden frem for direkte høst.
Hans Henrik Fredsted vurderer, at høsten af vårbyg i Nordsjælland over en bred kam vil begynde om 10-14 dage, men der vil være stor variation, fordi nedbøren er faldet meget uens.
Relaterede artikler
Kommentarer