Høsten af vårbyg ramt af bøvl: Masser af grønskud og nyt ukrudt

På grund af den lange tørkeperiode, som er fulgt af store regnmængder, står mange vårbygmarker uensartede med grønskud og nogle oven i med nyfremspriret ukrudt, melder Agrovi-konsulent. Planteavlerne skal hurtigt tage beslutning om, hvordan de tackler udfordringen, for den store høststart i vårbyg lurer lige om hjørnet.

For mange landmænd kommer årets høst af vårbyg til at blive langt mere bøvlet, end de fleste havde forestillet sig.

På grund af den lange tørkeperiode gennem foråret og den efterfølgende store regnmængde, som er faldet mange steder i slutningen af juni og første halvdel af juli, står der nemlig mange steder meget uens vårbygafgrøder, fortæller Hans Henrik Fredsted, planteavlskonsulent hos Agrovi i Nordsjælland.

- Det har udviklet sig til noget rigtigt slemt i løbet af den seneste uge. I mange vårbygmarker er der nu mange grønskud, og på nogle lerjorde er fremspiringen sket så sent på grund af tørken, at der nu står vårbygplanter, som er i strækningsfasen. 

- Vi ser også, at nyt ukrudt er spiret frem på trods af forårets ukrudtsbekæmpelse, og melder og diverse ukrudt står i massive antal i nogle marker og kommer nu op i afgrøden, siger han.

Som landmand skal man derfor nu tage beslutning, om afgrøden eventuelt skal nedvisnes. Hvis vårbyggen er dyrket til maltbyg, må man så acceptere, at den bliver afregnet som foderbyg. Allerførst skal det dog afklares hos grovvaren, om kontrakten tillader nedvisning, lyder anbefalingen fra Hans Henrik Fredsted.

I udlægsmarker kan det overvejes at skårlægge vårbyggen tæt op til høst for at opnå ens modning og udtørring af ukrudt.

Også for nogle frøavlere kan det blive nødvendigt at skifte strategi på grund af nyfremspiret ukrudt og overveje skårlægning af frøafgrøden frem for direkte høst.

Hans Henrik Fredsted vurderer, at høsten af vårbyg i Nordsjælland over en bred kam vil begynde om 10-14 dage, men der vil være stor variation, fordi nedbøren er faldet meget uens.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.