Det gælder om at holde tungen lige i munden, når man skal prioritere vanding til græsmarker og andet lige nu. Det understreger landskonsulent Torben Spanggaard Frandsen, Seges i en artikel på landbrugsinfo.
Han understreger, at man ikke bør høste eller tage slæt med mindre der er udsigt til mindst 20 millimeter regn, fordi væksten allerede er gået i stå og græsset ligefrem tørrer ind.
- Hvor der kan vandes, prioriteres de marker, vandingskapaciteten tillader. Overvej, om antallet af slæt skal reduceres, hvis beholdningerne af græsensilage alligevel bliver begrænsende for andelen af græsensilage i foderrationen, skriver han.
Kvælstofbehov efter tørke
Kvælstofbehovet afhænger af det forventede udbytte og kløverprocenten. Hvis der ikke er aktiv kløver, kan behovet beregnes ud fra 30 kilo N + 30 kilo N per 1.000 FE. Ved et forventet udbytte på 3.000 FE/ha svarer det til et kvælstofbehov på 120 kilo per hektar.
Hvis der er aktiv kløver i marken, kan kvælstoftilførslen reduceres med 2-3 kilo N per procent kløver. Ved 30 procent kløver og 3.000 FEN per hektar bliver kvælstofbehovet således 60 kilo kvælstof per hektar.
Effekten af gylle, der er udbragt efter 1. slæt, afhænger af udbringningsmetoden. Hvis gyllen er effektivt nedfældet, kan der forventes fuld effekt. Hvis gyllen er forsuret, vil man forvente, at der er sket en større fordampning af ammoniak end normalt. I stedet for en forventet effekt af kvælstof på 55 procent af totalkvæl-stof kan man regne med 10-20 procent-enheder lavere effekt.
Tjek fremspiringen i nyudlæg
Græs- og kløvergræsudlæg sået sent i foråret kan være tyndt pga. mangelfuld fremspiring eller tab af plan-ter som følge af udtørring i de øverste jordlag. For at opnå normalt udbytte er kravet til plantebestanden 25-35 græsmarksplanter (græs & kløver) per meter sårække. Vær særlig opmærksom på bestanden af hvidkløver, da den med sit overfladiske rodsystem er mest tørkefølsom og mest følsom for bladrandbiller pga. de mindre blade. Huller i plantebestanden kan repareres ved isåning med skiveskær i august.
Kilde: LandbrugsInfo
Relaterede artikler
Kommentarer