Arla øger omsætningen med 10,7 procent til over 7 milliarder euro i årets første seks måneder. Men indtjeningen falder.
Arla kan se tilbage på et første halvår af 2023, hvor stigende priser på mejerivarer øger omsætningen markant.
I forhold til samme periode sidste år stiger omsætningen med 10,7 procent til 7,1 milliarder euro (52 milliarder kroner), men til gengæld stagnerer Arlas indtjening.
Det viser halvårsregnskabet, der er offentliggjort tirsdag morgen.
Den gennemsnitlige Arla-indtjening, som udtrykker den skabte værdi per kilo ejermælk, viser en lille stigning på 0,1 eurocent per kilo til 49,7 eurocent per kilo. Dermed er den på niveau med første halvår af 2022.
Sammenlignet med Arla-indtjeningen for hele 2022 faldt Arla-indtjeningen i første halvår af 2023 imidlertid med 5,4 eurocent per kilo.
Arlas mælkepris faldt dog fra sit højeste niveau nogensinde i et marked hvor mælkeproduktionen stiger, mens forbrugerne bruger færre penge.
- Som ventet satte markedsforholdene vores brandede produkter under pres. Det lykkedes os dog at beskytte vores relative markedsandele mod vores konkurrenter, og jeg er glad for, at vi som planlagt var i stand til at sikre koncernens indtjening, en konkurrencedygtig mælkepris og halvårlig efterbetaling til vores andelshavere på 1,0 eurocent/kg mælk baseret på de halvårlige mængder, udtaler Arla Foods’ administrerende direktør Peder Tuborgh i en pressemeddelelse.
Nedjusterer forventninger
Samlet nåede Arla et nettoresultat på 103 millioner euro (767,7 millioner kroner) eller 1,5 procent af omsætningen i første halvdel af 2023.
Det er dog langt fra resultatet for samme periode sidste år, hvor nettoresultatet på 192 millioner euro udgjorde 3,0 procent af omsætningen.
Dette halvårs nettoresultat skal ses i relation til, at Arla har en målsætning om at lande et overskud på mellem 2,8 og 3,2 procent af sin omsætning for hele året.
Det fremgår dog, at Arla ifølge halvårsmeddelelsen forventer at levere et overskud på mellem 2,8 og 3,0 procent af en samlet omsætning på mellem 13,2 og 13,7 milliarder euro.
Arla har dermed nedjusteret forventningerne til omsætningen for hele året.
Indsnævringen på 0,2 procentpoint giver ifølge Arla mulighed for en efterbetaling i overensstemmelse med konsolideringspolitikken.
- Vi forventer, at inflationen og dens indflydelse på forbrugsmønstrene fortsat vil præge resten af 2023 ved at lægge pres på volumenerne for brandede produkter på de fleste markeder. Vi forventer dog, at en stigning i den underliggende kategorivækst vil bidrage til et langsomt opsving i væksten for brandede produkter, siger Peder Tuborgh.
Klimamodel er trådt i kraft
Den særlige tillægsmodel for bæredygtighed, som Arla introducerede ved halvårsregnskabet sidste år, er trådt i kraft 1. juli i år.
94 procent af Arlas andelshavere er allerede nu omfattet.
- Fra 1. juli 2023 bliver tillægsmodellen en integreret del af den månedlige mælkeprisbetaling, hvilket vil give landmændene et klart og meget håndgribeligt økonomisk incitament til at reducere deres CO₂-aftryk fra måned til måned og fra år til år, siger Peder Tuborgh.