Du bør derfor allerede nu begynde at planlægge, hvordan du kommer bedst fra start med din svampebehandling, hvis du skal sikre dit udbytte. Læs med og hør Ivan Kloster fra Bayer rådgive om, hvordan du sammensætter en effektiv første svampebehandling.
Et regnfuldt efterår betød en sen såning af vintersæd for mange landmænd, og afgrøderne landet over er derfor langt mindre fremskredne end på samme tidspunkt i 2019. En sen såning er typisk lig med en øget fremkomst af meldug, hvorfor en tidlig og dedikeret indsats mod sygdommen er nødvendig. Men hvordan sammensætter du en optimal strategi herfor? Hør Ivans to bedste råd nedenfor.
Tidlig, forebyggende indsats
”Det er vigtigt at dække planten af tidligt, gerne allerede fra begyndende strækning, for at komme godt fra start”, anbefaler Ivan. ”Man skal typisk sætte ind med den første behandling, når planten er i stadie 31-33 – altså lige når hveden begynder at strække sig. Dette vil typisk være omkring den 1. maj”. Den første sprøjtning, T1, er vigtig, da den garderer mod uventede angreb af ikke kun meldug, men også af eksempel rust, bladplet eller tidlig septoria.
Foto: Meldug
Vælg en bredtvirkende løsning
”I den første svampesprøjtning er det en god idé at vælge en bredtvirkende løsning, der har effekt overfor og beskytter mod de helt store skadevoldere i det tidlige forår såsom meldug, bladplet, rust samt holder begyndende septoria i skak”, anbefaler Ivan. Med en bred løsning lægger du en god bund for forårets svampebehandling, hvilket giver stor sikkerhed for, at du kan trække den næste svampesprøjtning, den vigtige fanebladssprøjtning i stadie 39, til fanebladet er fuldt gennemskredet.
En god, bred løsning er for eksempel 0,35 l/ha Prosaro eller 0,3 l/ha Proline Xpert. ”Disse løsninger sikrer aktivstoffet prothioconazol en bred effekt overfor såvel meldug, rust og bladplet som begyndende septoria og lægger dermed en god bund for forårets to andre svampesprøjtninger”. Forsøg har vist, at Proline Xpert og Prosaro giver en bredtvirkende sygdomsbekæmpelse, der øger brutto- og nettomerudbyttet.
Kommer du sent i gang med sprøjtningen, og har din mark meget meldug, kan du med fordel iblande 0,15 l/ha Talius.
Tre forsøg i vinterhvede 2019 viser, at brede løsninger som Prosaro eller Proline Xpert bidrager til et højere nettomerudbytte, fordi de beskytter mod en lang række sygdomme i vinterhvede.
Følg Ivans anbefalinger og sammensæt en forebyggende, bredtvirkende strategi til T1, så vil du komme godt fra start i forårets indsats mod svampesygdomme i hvede.
Talius® Corteva; Orius® Nufarm