Af Søren Søndergaard, formand, L&F og Merete Juhl, administrerende direktør, L&F
Vi dyrker ikke kun jorden, men også fremtidens klimaløsninger. For vi kan med teknologiske løsninger leve op til landbrugsaftalens krav om 7,4 mio. tons CO2e-reduktion i 2030.
Det viser og dokumenterer den plan ”Dyrk mulighederne,” som vi i Landbrug & Fødevarer nu præsenterer. Planen viser en farbar grøn udviklingsvej ved hjælp af allerede kendte teknologier og løsninger.
I debatten om CO2e-afgift og landbrugets grønne omstilling har nogen i debatten stået stejlt på, at der må pisk og afgiftsregulering til. Eksempelvis Klimarådet afskriver i høj grad teknologiske løsninger. Men det er helt forkert.
Med planen viser vi en positiv og konstruktiv vej. Planen har aktuelle, konkrete beregninger, hvor vi sort på hvidt beviser, at vi rent faktisk kan nå vores reduktionsmål ad udviklingsvejen og samtidig inspirere verden. For ingen andre lande bliver inspireret af, at vi lukker arbejdspladser, fyrer medarbejdere og importerer produkter, som vi før producerede selv.
En fremtidssikret og konkurrencedygtig landbrugsdrift, samtidig med vi lever op til klimamålene – det er den store udfordring for hele erhvervet og for hver enkelt landmand. I planen er blandt andet pyrolyse og forbedret fodereffektivitet blandt de virkemidler, som forventes at reducere flest ton CO2e. Og så kan vi fortsætte med at levere fødevarer af høj kvalitet, mad på bordet i både Danmark og i udlandet og vigtige restprodukter til produktionen af grøn energi.
For at få de teknologiske løsninger taget i brug, vil det kræve investeringer, politisk velvilje og kamp mod bureaukratiske benspænd. Regeringen har i regeringsgrundlaget anerkendt, at klimaomstillingen ikke må koste arbejdspladser og konkurrenceevne. Det har vores plan for øje. Den er en udstrakt hånd til politikerne, så vi kan fastholde landbrugs- og fødevarevirksomheder i Danmark og styrke vores store eksport.