Af Leo Hansen, fortalt til Frederik Thalbitzer
Når man har over 1.000 køer, så kan man også mærke, når der mangler en liter per ko per dag, selv om det ikke lyder af meget. Men alt i alt går det bedre og bedre for hver dag med omstillingen til den nye malkekarrusel, som vi indviede for et par måneder siden. Både køer og medarbejdere har efterhånden vænnet sig til det, bortset fra de senlakterende køer, som ikke har været glade for forandringen og er holdt op med at malke. Resten af køerne er dog på højde med det, de malkede før skiftet.
Det skal dog nævnes, at vi samtidig har skiftet til majsensilage fra 2022, så det er svært at skelne om forandringen skyldes foderskift eller skift af malkestald.
Ensilagen fra 2022 er mere tungt fordøjelig, end den vi tidligere brugte. Det kompenserer vi for i fuldfoderet med mere korn, men alt i alt så kan køer ikke lide forandringer, og det koster lidt. Og lige nu koster det altså en liter per ko per dag.
Sælger majsensilage
Vi har en god buffer af ensilage, så vi sælger af den tungt fordøjelige ensilage til en god pris, for der er mangel på grovfoder herovre. Sidste år var det meget tørt, og hos dem hvor markplanen især var baseret på græs, mangler der grovfoder. Vi har til gengæld haft høje udbytter i majs to år i træk, så vi kan sagtens sælge noget. Samtidig håber vi så, at den majs, vi høster i år, bliver mere letfordøjelig. At prisen er høj lige nu gør, at det giver god mening at sælge ensilage.
Her i Estland ser man lidt anderledes på værdien af grovfoder end vi er vant til. Det handler mest om ton, hvor vi regner i foderenheder, og det kommer os jo til gode, når det nu er lidt tungt fordøjeligt med cirka 1,30 kilo tørstof per FEN. Vi stræber efter at være tæt på 1 og i hvert fald ikke over 1,10 kilo tørstof per FEN.
Vi får 70 euro per ton eller cirka 1,80 kroner per FEN.
Tidlig frost
Når kvaliteten blev ringere end planlagt, var det fordi, vi fik meget tidlig nattefrost. Vi forventer nattefrost i oktober, men sidste år kom den første frost i september, ja der var endda lidt sidst i august.
Sortsmæssigt vælger vi tidlige sorter her, fordi vi forventer tidlig frost. Vores hovedsort er prospect, men vejret er altså den vigtigste årsag til kvaliteten.
Udbytteniveauet er 8.-10.000 FEN per hektar.
Vi blev færdige med at så majs i søndags, det er til normal tid, og det er gået rimelig godt. Det meste af jorden er vinterpløjet, så det er nemt at gå til. Det har været sådan, at vi bare kunne køre fra en ende af, og så kan vi hurtigt få noget lavet.
Starter byggeri
Ellers går vi og venter på det næste års projekt. Vi skal til at bygge to køresiloer og fire gylletanke samt en kostald mere. Det betyder, at vi får plads til 150 køer mere, men planen er også at bruge halvdelen af den gamle stald, som vi kalder russerstalden, til kvier. Lige nu går de på en anden ejendom, men vi vil hellere have dem her hjem på hovedejendommen. Arbejdsmæssigt er det mere effektivt at få dem samlet.
De starter med at grave ud i næste uge, og det hele skal stå færdig 1. december, bortset fra køresiloerne, som jo skal stå klar, når vi skal høste majs.
Faktaboks
Fakta
- Gården Oü Härjanurme Mõis ligger ved Estlands næststørste by, Tartu
- 1.100 køer, Holstein
- Mælkeydelse 12.000 liter mælk leveret
- 4,05 fedt 3,45 protein
- Leverer til mejeriselskabet Rokiskio
- 1.800 hektar konventionelt drevet, deraf 1.000 hektar grovfoder og resten er byg, hvede og vinterraps
- 40 ansatte i alt, 26 i stalden, deraf er der to i malkestalden plus en der henter køer døgnet rundt
- Ejer: DanEsti
- Driftsleder: Leo Hansen, 44 år
Relaterede artikler
Kommentarer