Danmarks forbrug af biomasse til energi bliver på historisk højt niveau

I 2022 fortsatte Danmark med at producere energi fra biomasse på et historisk højt niveau. 30 pct. af biomassen til energi blev importeret fra udlandet.

Vi fortsætter med at bruge historisk meget biomasse til energiproduktion i Danmark.

Sådan lyder konklusionen fra Danmarks Statistik.

Halm, træpiller, biogas og andre energivarer baseret på biomasse bliver i stigende grad brugt på danske kraftværker, i virksomheder og i husstande.

I 2022 brugte Danmark 211 petajoule (PJ) energi fra biomasse, og det er en stigning på 18 procent siden 2018.

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

De største stigninger ses i brugen af biogas og skovflis, som begge er vokset med 17 PJ på fem år. Der var et minimalt fald fra 2021 til 2022, der kan forklares med et mindre opvarmningsbehov i 2022.

Hvad er biomasse til energi?

Biomasse er organisk materiale fra planters binding af kulstof.
Det kan være fast biomasse i form af brænde, skovflis, træpiller, halm eller bionedbrydeligt affald som madaffald.

Flydende biomasse omfatter biodiesel, bioethanol og bioolier, der kan være fremstillet af afgrøder som halm og raps eller forskellige affalds- eller restprodukter.

Fossile brændsler som kul, olie og naturgas er derimod omdannet efter millioner år i undergrunden. 

- Vores forbrug af biomasse til energi var sidste år mere end fire gange større end i 1995, og det er især skovflis og træpiller, der fylder mere i det danske forbrug af biomasse, siger Thomas Eisler, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Vedvarende energi udgjorde 45,6 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark i 2022, og her udgjorde biomasse størstedelen.

Den resterende del kom fra eksempelvis sol, vind, vand og varmepumper. 

Den danske egenproduktion af biomasse, især biogas, er steget kraftigt siden 2018, men en stor del – omkring 30 procent - af biomassen til energi importeres til Danmark.

Ifølge Børsen er den danske import af kul også fortsat på et højt niveau. I 2022 blev importen af kul mere end firedoblet, men importen er ikke faldet igen i 2023 på trods af at gaspriserne er faldet og den akutte energikrise er aftaget, skriver avisen torsdag morgen. 

Ifølge Energistyrelsen er selve forbruget af kul og naturgas dog faldet markant i de første seks måneder af 2023. 

/kold
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle