Direktør Nicolaj Nørgaard, Danish Crown, skønner, at såfremt den netop vedtagne stabilitetsmaske havde været vedtaget de sidste fem år, ville den have været aktiv i tre perioder.
Første gang havde været i forbindelse med afrikansk svinepest i Tyskland i 2020, hvor efterspørgslen efter danske smågrise faldt drastisk med kraftigt stigende produktion af slagtegrise herhjemme som resultat. Dengang indførte Danish Crown B-grise, som reelt havde samme effekt som den netop vedtagne maske.
Dernæst i begyndelsen af 2022, hvor tilførslerne også steg kraftigt og endelig i dette efterår/vinter, hvor tilførslen af slagtegrise faldt.
- I løbet af fem år ville den altså have været aktiveret to gange i opadgående retning og en gang i nedadgående retning, skønner han.
Nicolaj Nørgaard forklarer, at de fleste andelshavere hos Danish Crown har stabile leverancer set over måneder og år, og at stabilitetsmasken som udgangspunkt ikke vil være aktiv.
- Det er kun, når mange andelshavere vil det samme i opadgående eller nedadgående retning, at masken bliver aktiv, forklarer han.
Derfor skal man som ejer heller ikke frygte for eksempel en sanering, men blot være opmærksom på at give slagteriet besked, hvis man sanerer, når masken er aktiv.
- Masken skal ikke hindre saneringer, der gennemføres af sundhedsmæssige årsager, fastslår han.
Kommentarer