Danish Crown har i øjeblikket en overkapacitet, der koster slagteriet over 300 millioner kroner om året.
Det store fald i antallet af grise til slagtning betyder nu, at Danish Crown lukker sit slagteri i Sæby. Dermed står omkring 800 ansatte til at miste jobbet.
Det besluttede Danish Crowns bestyrelse på et møde i aftes, oplyser slagterigiganten i en pressemeddelelse torsdag morgen.
Antallet af grise til slagtning i Danmark er på ugebasis faldet med over 10 procent det seneste år. Dermed står Danish Crown med kapacitet til at slagte langt flere grise, end der hver uge leveres til koncernens slagterier.
Derfor ser bestyrelsen ingen anden udvej end at indstille et af koncernens seks griseslagterier i Danmark til lukning, oplyser Danish Crown.
- Efter flere års optur for vores ejere båret af en stor eksport til Kina vidste vi, at der var en risiko for produktionen af slagtegrise kunne falde, så bag beslutningen om at indstille slagteriet i Sæby til lukning ligger en omhyggelig og tilbundsgående analyse af situationen. Vores Feeding the Future-strategi er dog uændret, for vores fremtidige vækst skal ikke skabes ved at slagte flere grise, men ved at hæve værdien af vores kød og gennem produktion af attraktive og mere bæredygtige fødevarer, siger Danish Crowns administrerende direktør Jais Valeur i en pressemeddelelse.
Koster 300 millioner kroner om året
Danish Crown har i øjeblikket en overkapacitet, der koster slagteriet over 300 millioner kroner om året.
Det er ikke mindst situationen med en lav notering på slagtegrise og en høj pris i Europa på smågrise, som nu rammer Danish Crown.
Dels lukker mange landmænd sine stalde. Andre sælger deres grise til eksport, når de vejer omkring 30 kilo, fordi efterspørgslen på danske smågrise fra Polen og Tyskland er så stor, at det giver landmændene en fornuftig indtjening.
Alt i alt betyder det, at antallet af grise, der bliver sendt til slagtning i Danmark, er faldet markant.
Den tyske notering på slagtegrise ligger aktuelt på 17,36 kr, mens leverandørerne til Danish Crown i denne uge får 13,50 kroner pr. kilo.
Skal udviklingen med et faldende antal grise vendes, erkender Danish Crown derfor også, at slagteriet skal løfte sin afregning for andelshavernes grise, så den matcher den tyske.
Samtidig skal producenterne kunne tjene penge på at fede grisene op til slagtning.
- Det frustrerende i den nuværende situation er, at medarbejderne konstant har leveret en forbilledlig indsats, men i vores branche er det sådan, at det er helt afgørende, at slagterierne kører med en meget høj udnyttelse af kapaciteten, ellers bliver det simpelthen for dyrt at slagte hver enkelt gris, men det ændrer ikke på, at det er en tung beslutning, siger Per Laursen, der produktionsdirektør i Danish Crown, i pressemeddelelsen.
Skal ansætte 450 på andre slagterier
Der er anden gang i år, at Danish Crown gennemfører en fyringsrunde. I januar offentliggjorde Danish Crown en besparelsesplan på 400 millioner kroner om året.
Planen omfattede nedlæggelse af 150 funktionærstillinger, men endte efter forhandlinger med medarbejderne at ende på 50 opsigelser, mens 40 åbne stillinger ikke blev genbesat.
Mens 800 medarbejdere nu står til at miste deres job i Sæby, forventer Danish Crown at skulle ansætte op mod 450 nye medarbejdere i alt på slagterierne i Horsens, Ringsted og Blans ved Sønderborg indenfor det næste halve år.
Det skyldes, at en del af den produktion, der i dag finder sted i Sæby, fremover skal ske på Danish Crowns andre slagterier.
Det er Danish Crowns håb, at der er medarbejdere fra slagteriet i Sæby, som vil tage et job på et af de tre slagterier, der nu skal ansætte.
Derfor står Danish Crown klar til at afholde en del af omkostningerne til transport i en periode eller give et tilskud til flytning.