Stigende renter og effektiviseringer luner godt på bundlinjen hos Merkur Andelskasse, der har vendt underskud fra 2022 til ny rekordindtjening i første halvår.
Den andelsejede Merkur Andelskasse føjer sig til den lange række af banker, der har leveret rekordregnskaber det seneste stykke tid.
Banken kombinerer bankforretningen med en vision om et bæredygtigt samfund og har flere økologiske landmænd i kundeporteføljen.
Hvor 2022 bød på to store nedskrivninger på kundeforhold med en negativ bundlinje på halvanden million kroner til følge, så er de første seks måneder af 2023 gået anderledes positivt.
Merkurs halvårsresultat viser et overskud på 25,2 mio. kr. før skat, mod et underskud på 19,6 mio. kr. før skat ved halvåret 2022, hvilket er det bedste halvårsregnskab nogensinde.
- Selvfølgelig har de stigende renter en del af æren, men vi har de seneste år også arbejdet intensivt på at effektivisere vores forretning, samtidig med, at vi har styrket indsatsen for vores værdier, særligt indenfor klima og miljø. Det er det, vi indløser fortjenesten af nu, siger administrerende direktør Charlotte Skovgaard i en pressemeddelelse.
Rente- og gebyrindtægterne på samlet 111,8 millioner kroner steg 37,2 procent i forhold til samme periode sidste år, og det har været stærkt bidragende til fremgangen.
Renteindtægter bidrager derfor mest til indtjeningen, men som i andre af dette halvårs bankregnskaber, er det også indtægter fra renter af indestående i Nationalbanken, der giver plusser på bundlinjen.
Landbrug fylder i portefølje
Banken har en stor tradition for udlån til økologiske landmænd, og landbruget fylder da også meget i erhvervsporteføljen.
I 2022 udgjorde landbruget 26 procent af andelskassen samlede erhvervsudlån.
Merkur Andelskasse har ikke offentliggjort landbrugsomfanget i første halvår. Men landbrugskunderne indgår i bankens ”Fødevarer”-segment, der med et samlet udlån i første halvår af 2023 på 451,9 millioner kroner er den klart største erhvervsgruppe.
Udlånet til fødevarer-segmentet er steget med 3,9 procent i forhold til udgangen af 2022 og udgør nu 34 procent af det samlede erhvervsudlån på 1,332 milliarder kroner.
Stigningen blandt fødevarekunderne skyldes både kundetilgang men også at eksisterende kunder har optaget nye lån, oplyser banken i regnskabet.
Prioriterer økologiske bedrifter
Merkur Andelskasse indgik i starten af året en aftale med Den Europæiske Investeringsfond, der skal sikre lån for 160 millioner kroner til ikke mindst økologiske landmænd.
Garantien er øremærket projekter, som bidrager til mere bæredygtighed og grøn omstilling og skal blandt andet finansiere projekter i landdistrikterne.
Samtidig søsatte Merkur Andelskasse i foråret det nye strategiske projekt, Planterejsen.
Projektet skal arbejde med de muligheder, som den plantebaserede produktion giver inden for både landbrugs- og fødevareproduktion.
Merkur Andelskasse prioriterer derfor fremover økologiske bedrifter, hvis primære omsætning kommer fra planteavl, når banken tager nye kunder ind.
Samtidig udvider banken sine udlånsrammer for plantebaserede landbrug, hvilket også inkluderer de eksisterende kunder inden for animalsk landbrug, hvis de vælger at inkludere mere planteavl i deres produktion.
Målet er, at landbrugsporteføljen i de kommende år bliver mere plantebaseret.
Merkur Andelskasse
Merkur Andelskasse er stiftet i 1982 og er ejet af kunderne.
Banken kombinerer bankforretningen med en vision om et bæredygtigt samfund.
I forhold til erhvervskunderne betyder det, at banken finansierer virksomheder og landbrug inden for bæredygtig produktion.
Derfor bliver alle erhvervskunder også screenet for deres bæredygtighed og sociale ansvarlighed, inden de kan blive kunder.
Merkur Andelskasse havde ifølge den seneste årsrapport fra 2022 et samlet udlån til erhvervskunder på 1,32 milliarder kroner.
Landbruget udgjorde i 2022 26 procent af det samlede erhvervsudlån.